piątek, października 14, 2022

Indyk duszony w sosie

Pyszny, rozpływający się w ustach, idealny na weekendowy obiad indyk duszony w sosie śmietankowym z marchewką i koperkiem. 
Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie - składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek  granulowany, tymianek, zioła prowansalskie
  • mąka pszenna  do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Indyk duszony w sosie - przepis:

  • Filety z piersi indyka oczyść, osusz, pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 3 minuty. 
  • W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion włóż kawałki przesmażonego mięsa wraz z cebulą i marchewką. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Po upływie powyższego czasu do sosu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie potrzeby zagęść sos 1 łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Całość gotuj na średniej mocy palnika. 
  • Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
Smacznego!
Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

Indyk duszony w sosie

2 komentarze:

  1. niby proste a jednak rakieta :) dziękuję za inspiracje, robię dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger