sobota, listopada 12, 2022

Ciasto bananowa straciatella

Wyśmienite ciasto składające się z puszystego, wilgotnego, kakaowego biszkoptu, bananów i dwóch rodzajów kremu: straciatella i czekoladowego. Ciasto bananowa straciatella to wypiek, który warto wypróbować! :)
Ciasto bananowa straciatella



Ciasto bananowa straciatella - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 g oleju

Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem straciatella:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 75 g gorzkiej czekolady

Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki: 

  • 5 średniej wielkości bananów
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto bananowa straciatella - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt kakaowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem straciatella. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Pokrojone banany ściśle ułóż na pierwszym blacie biszkoptu. Wyłóż krem straciatella. Ułóż drugi blat biszkoptu, delikatnie dociśnij.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem czekoladowy, cały czas miksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem czekoladowy wyłóż na drugi blat biszkoptu. Wierzch ciasta posyp białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

1 komentarz:

  1. Dawno nie robiłam ciasta z bananami. Twoja wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger