środa, listopada 02, 2022

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Lekkie jak puszek, miękkie rogaliki drożdżowe z marmoladą, które w cieście zawierają serek wiejski. Pycha!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g drożdży
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g odcedzonego serka wiejskiego
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada
  • dodatkowo: mleko do posmarowania rogalików


Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, pozostałe 2 łyżki cukru, olej i odcedzony serek wiejski. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po wyrośnięciu posmaruj rogaliki ciepłym mlekiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

5 komentarzy:

  1. Czy taki serek grani będzie dobry?czyli te kulki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o serek w kulkach. Najbardziej polecam ten z Piątnicy.

      Usuń
  2. Czy serka wiejskiego ma być po odcedzeniu 200g czy chodzi o pojemność opakowania?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger