Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:
- 250 g ryżu długoziarnistego
 - 1 cebula
 - 2 marchewki
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
 - 4 jajka rozmiar L
 - 2 łyżki masła
 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 2 łyżeczki oleju sezamowego
 - zielona cebulka
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
 - Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty.
 - Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty.
 - W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia.
 - Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty.
 - Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką.
 







Wydaje się bardzo proste i szybkie do zrobienia. Super na szybki obiad. :)
OdpowiedzUsuń