Szybki i prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, ryżem brązowym i pomidorami.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - składniki:
- 200 g ryżu brązowego surowego
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 500 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 1 puszka pomidorów krojonych
 - 3 średniej wielkości cukinie
 - 200 g mozzarelli
 - przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, oregano, tymianek
 - olej do smażenia
 
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - przepis:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsącz z wody.
 - Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowany ryż, dodaj curry, smaż przez 5 minut na wysokiej mocy palnika, często mieszając. Odłóż na bok.
 - Na patelni po smażeniu ryżu ponownie rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż około 12 minut - do zarumienienia.
 - Do miski przełóż podsmażony ryż i mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj również pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
 - Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ.
 - Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu.
 - Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
 










Twoje przepisy zawsze są takie proste i smaczne! Cukinia faszerowana brzmi idealnie na jesienny wieczór. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń