Kurczak pieczony na stojaku z warzywami to pomysł na pyszny, kolorowy i prosty w przygotowaniu obiad. Kurczak pieczony z warzywami przygotowany według poniższego przepisu jest wyjątkowo smaczny, soczysty i aromatyczny.
Do przygotowania tego pysznego dania wykorzystałam stojak na kurczaka Switch Grid marki Enders. Niemiecka marka Enders to nowość na polskim rynku, której szeroki wybór produktów znajdziesz w sklepie Decofire. W ofercie można znaleźć, m.in. grille gazowe, jak również wysokiej jakości sprzęt oraz akcesoria do grillowania czy piknikowania.
Stojak na kurczaka wykonany jest ze stali nierdzewnej i wyposażony w uchwyty z emaliowanego żeliwa. Do brytfanny dołączono dokręcany kubeczek, na którego nadziewa się kurczaka. Kubeczek w każdej chwili można zdementować, zyskując tym samym praktyczną brytfannę. Całe naczynie ma średnicę 33 cm, dzięki czemu oprócz kurczaka, w misie można również umieścić dużą ilość warzyw, np. ziemniaki, cukinię, marchewkę czy paprykę. Niekwestionowaną zaletą przygotowywania kurczaka na stojaku Enders jest to, że mięso piecze się równomiernie, nie trzeba go obracać, dzięki czemu skórka jest chrupiąca i idealnie wypieczona z każdej strony. Warto dodać, że stojak jest przystosowany do wszystkich grilli gazowych Enders.
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - składniki:
- 1 cały kurczak o wadze około 2 kg
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki cząbru
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonego koperku
- 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 0,5 szklanki oleju
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - pozostałe składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 małe papryki
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 5 ząbków czosnku
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - przygotowanie:
- Kurczaka oczyść i osusz.
- Przygotuj marynatę. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, wlej olej, wymieszaj.
- Kurczaka dokładnie z każdej strony nasmaruj marynatą. Włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
- Przygotuj dodatki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. Paprykę pokrój w paski, a cukinię i marchewkę w plasterki. Do warzyw wlej olej, wsyp zioła prowansalskie, bazylię, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Do kubeczka dołączonego do brytfanny wlej 3/4 szklanki zimnej wody, dodaj sól i ząbki czosnku. Kurczaka nadziej na stojak. Warzywa ułóż w brytfannie wokół kurczaka.
- Nadzianego na stojak kurczaka włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze przez 45 minut.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Decofire.