czwartek, listopada 02, 2023

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Pyszne, nieco odmienione drobiowe kotlety mielone przygotowane na bazie gotowanego kurczaka, ziemniaków i marchewki. Warto wypróbować!

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • do obtoczenia: jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety z piersi kurczaka ugotuj wraz z marchewką do miękkości. 
  • W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. 
  • Ostudzone mięso, marchewkę i ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia. Do powstałej masy dodaj ostudzoną cebulę, jajko oraz majonez. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.  Dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj kotlety i panieruj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

niedziela, października 29, 2023

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Pyszne, puszyste, jesienne, dyniowe drożdżówki z dużą ilością masła i cynamonu. Pycha!
Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe - składniki na drożdżówki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g puree z dyni

Składniki na nadzienie:

  • 75 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2,5 łyżeczki cynamonu

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka


Dyniowe drożdżówki cynamonowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 25 g cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. 
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, następnie posyp cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 25 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłym mlekiem.
Smacznego!
Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe


czwartek, października 26, 2023

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowo - czosnkowym z kurczakiem i szpinakiem to prosty i szybki przepis na pyszny obiad.

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 500 g gnocchi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki tartego sera Dziugas
  • masło 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie


Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni roztop masło. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. 
  • Na patelni po smażeniu kurczaka dodaj liście szpinaku. Smaż przez 2-3 minuty - do momentu zwiędnięcia. 
  • Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Przygotuj śmietankowy sos czosnkowy. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 2 minuty - do zezłocenia. Dodaj bulion i zioła włoskie. Gotuj 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę oraz ser Dziugas. Gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Składniki ułóż w następującej kolejności: filety z piersi kurczaka, gnocchi, szpinak, sos śmietanowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

wtorek, października 24, 2023

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem mielonego sera twarogowego. 

Racuchy serowe

Racuchy serowe - składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • cukier puder

Racuchy serowe - przepis: 

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj twaróg, jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrób gładkie, gęste ciasto.
  • Miskę z z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

niedziela, października 22, 2023

Grochówka

Grochówka

Przepis na pyszną i aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą grochówkę. 

Grochówka

Grochówka - składniki potrzebne do przygotowania grochu:

  • 500 g suchego grochu łuskanego w połówkach
  • 1250 ml bulionu warzywnego

Grochówka - pozostałe składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1750 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 400 g boczku surowego wędzonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 550 g kiełbasy 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Grochówka - przepis:

  • Suchy groch zalej zimną wodą w takiej ilości, by całkowicie zakryć groch. Dolej jeszcze jedną szklankę wody. Groch odstaw w chłodne miejsce na całą noc. 
  • Rano wylej wodę z moczenia grochu. Napęczniały groch przepłucz zimną wodą. 
  • Groch przełóż do garnka. Dodaj bulion warzywny. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez około 1 godzinę - do miękkości. W trakcie gotowania grochu na powierzchni pojawi się piana. Należy ją zebrać łyżką i wyrzucić. 
  • W czasie gotowania grochu przygotuj pozostałe składniki. Do dużego garnka dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wlej 1750 ml bulionu warzywnego. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, przez 20 minut.
  • Przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż 7 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż na wysokiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Zawartość patelni przełóż do ugotowanych w garnku warzyw. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka przełóż ugotowany groch wraz z bulionem, w którym się gotował. Wymieszaj, przykryj pokrywką, gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Smacznego!
Grochówka

Grochówka

Grochówka

piątek, października 20, 2023

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Pyszne, puszyste i aromatyczne paluchy drożdżowe z masłem ziołowym. Polecam! :)

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym


Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 280 ml ciepłej wody
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 50 ml oleju rzepakowego

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki na masło ziołowe:

  • 135 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • garść tartego parmezanu

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól i suszoną natkę pietruszki. Wymieszaj. Wlej olej, dodaj pozostałe 180 ml ciepłego mleka oraz  wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut - do wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło dokładnie wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, ziołami włoskimi i solą. 
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Płat ciasta posmaruj masłem ziołowym. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane ciasto potnij w poprzek na paski o szerokości około 2,5 cm. Każdy pasek zawiń wokół własnej osi. 
  • Tak przygotowane paluchy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posyp tartym parmezanem. 
  • Paluchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

wtorek, października 17, 2023

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Pyszne, jesienne, kruche ciasto z bezą kokosową, powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym.
Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 65 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka 
  • 165 g cukru
  • 125 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Składniki na krem kakaowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • garść wiórków kokosowych do posypania


Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.  
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep kruchym ciastem. Na cieście rozsmaruj powidła. Ciasto ponownie włóż do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej. 
  • Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Przygotowaną bezę wyłóż na powidła śliwkowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 35 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj krem czekoladowy.  Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA!!! Ja do swojego kremu nie dałam żelatyny i krem wyszedł za rzadki, dlatego zmodyfikowałam przepis o 1 łyżkę żelatyny. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj przesiane kakao, ponownie krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem wyłóż na całkowicie ostudzoną bezę.
  • Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, na złoty kolor. Pozostaw do ostudzenia, a następnie posyp wierzch ciasta. 
Smacznego! 
Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger