czwartek, lutego 14, 2019

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej soczewicy, która rozgrzeje i nasyci każdego. To świetny pomysł na pożywny obiad, w szczególności w mroźny, chłodny dzień. Zdrowo i smacznie. :)

zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka soczewicy
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • natka pietruszki
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła


Jak zrobić zupę z ciecierzycy i czerwonej soczewicy?

  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć pora i smaż przez około 3 minuty.
  • Dodaj marchewki, pietruszkę i paprykę, smaż około 3-4 minut.
  • Dodaj ziemniaki, smaż kolejne 3 minuty.
  • Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem, dodaj czerwoną soczewicę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut - do miękkości warzyw.
  • Do zupy dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj odrobinę kurkumy.
  • Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietanki, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlewaj do niej śmietankę.
  • Bezpośrednio przed podaniem, posyp zupę natką pietruszki.
Smacznego!
zupa z czerwoną soczewicą

środa, lutego 13, 2019

Kotlety rybne z warzywami

Kotlety rybne z warzywami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i pyszne kotlety z ryby z dodatkiem marchewki i pietruszki to świetny pomysł na obiad, w szczególności dla dzieci. Kotlety rybne w smaku przypominają odrobinę, tak lubiane przez dzieciaki paluszki rybne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Spróbujcie :)

kotlety rybne

Kotlety rybne z warzywami - składniki

  • 500 g rozmrożonego filetu z mintaja
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików

Jak zrobić kotleciki rybne z warzywami?

  • Filet z mintaja zmiksuj blenderem.
  • Cebulę obierz i pokrój.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Dodaj marchewki i pietruszkę, smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wystudzone warzywa, kaszę mannę, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj z rozdrobnioną rybą.
  • Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
  • Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
kotleciki rybne



poniedziałek, lutego 11, 2019

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise to deser wywodzący się z Francji. Dakłas składa się z chrupiących z zewnątrz, a piankowych w środku bez, które przekłada się pysznym kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone, masy kajmakowej, daktyli i orzechów włoskich. Całość dopełnia gorzkie kakao, którym oprósza się tort tuż przed podaniem. Brzmi pysznie prawda? Tort Dakłas prezentuje się niezwykle efektownie, jeszcze lepiej smakuje i jest prosty do wykonania. I choć wiele osób boi się przygotowywania bez - zupełnie niepotrzebnie. Gwarancją udanej bezy jest dobre ubicie białek i odpowiednie jej wysuszenie, ale to naprawdę nic trudnego. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Bardzo polecam ten przepis. :)

tort bezowy
Dakłas

Tort bezowy Dakłas - składniki na bezę:

  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich


Tort Dakłas - składniki na krem:

  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • dodatkowo: gorzkie kakao + cukier puder od oprószenia tortu

Jak zrobić tort bezowy Dakłas?

  • Białka ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli, by łatwiej się ubijały.
  • Kiedy białka staną się sztywne, dodawaj do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Masa musi być lśniąca i sztywna, tj. po przeciągnięciu po niej palcem, powinien pozostać trwały ślad. Ponadto po obróceniu miski do górny dnem, białka powinny się w niej trzymać, a nie wypływać.
  • Daktyle i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, możesz to zrobić przy pomocy blendera. Delikatnie wmieszaj je w ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na obu papierach narysuj okrąg o średnicy 22 cm, przełóż papiery na blachy i wypełnij oba okręgi masą bezową. Możesz też, wedle uznania, odrysować kwadraty lub prostokąty. Wybór należy do Ciebie. :)
  • Gotowe blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Bezy piecz przez 90 minut. By obie bezy równomiernie się upiekły, po upływie 60 minut, zamień blaszki miejscami. Gotowe bezy powinny być lekko zarumienione i chrupkie. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Czas przygotować krem. Daktyle i orzechy włoskie posiekaj na drobno. W jednej misce wymieszaj ze sobą mascarpone i masę kajmakową. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę.
  • Ubitą śmietanę dodaj do mascarpone z kajmakiem - wymieszaj. Dodaj daktyle i orzechy włoskie, i ponownie wymieszaj.
  • Na jeden blat bezowy wyłóż krem i przykryj go drugim blatem bezowym. Całość oprósz gorzkim kakao wymieszanym z cukrem pudrem. 
Smacznego!
Dacquoise
Przepis na tort bezowy Dacquoise / Dakłas pochodzi ze strony wilkuchnia.pl.

niedziela, lutego 10, 2019

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń wieprzowa doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz ją przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kanapki. To sprawdzony przepis, który nikomu nie powinien przysporzyć żadnych problemów. Prosto, tanio i pysznie. :)

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń z łopatki wieprzowej - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kajzerki namoczone w mleku i dobrze odciśnięte
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową?

  • Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Zmiel mięso wraz z kajzerkami.
  • Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, jajka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do masy mięsnej, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Do keksówki przełóż masę mięsną i rozłóż ją równomiernie. 
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 85-90 minut.
  • Składniki glazury dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia, wyjmij pieczeń z piekarnika i posmaruj jej wierzch pomidorową glazurą. Mięso ponownie włóż do piekarnika i piecz do upływu wyżej wskazanego czasu. 
Smacznego!
pieczeń z łopatki wieprzowe
Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową pochodzi ze strony smaker.pl.

sobota, lutego 09, 2019

Bananowe placuszki

Bananowe placuszki

Prosty przepis na pyszne i szybkie placki bananowe idealne na śniadanie dla dzieci, choć zapewniam, że nie jeden dorosły nie będzie mógł się od nich oderwać. To doskonały sposób na spożytkowanie dojrzałych bananów. Bananowe placuszki śniadaniowe doskonale smakują z cukrem pudrem, konfiturą czy miodem. Polecam!

placki bananowe

Placuszki bananowe - składniki

  • 3 niewielkie, dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki bananowe?

  • Banany rozgnieć widelcem na papkę i przełóż je do miski.
  • Dodaj jajka i mleko - wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Rozgrzej patelnię i, przy pomocy pędzelka, posmaruj ją olejem.
  • Na patelnię kładź po 1 łyżce masy bananowej i formuj niewielkie placuszki.
  • Smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!

piątek, lutego 08, 2019

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad lub pożywną kolację. Mocno pomidorowe danie z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, wędzonego boczku, cukinii i czerwonej papryki. Jeśli uwielbiasz  makarony i gęste, aromatyczne sosy - ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki


  • 500 g makaronu penne
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, suszony czosnek

Jak zrobić pomidorową zapiekanką makaronową z mięsem mielonym?

  • Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. 
  • Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Przesmaż cebulę z boczkiem.
  • Dodaj mielone mięso, sól, pieprz i smaż przez około 10 minut. 
  • Dodaj paprykę i cukinię. Smaż około 7 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj. Duś sos przez około 10 minut. 
  • Sos pomidorowy z mięsem wlej do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim makaron z sosem. 
  • Zapiekankę makaronową zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
makaronowa zapiekanka

czwartek, lutego 07, 2019

Siekane kotlety drobiowe

Siekane kotlety drobiowe

Wystarczy tylko kilka prostych składników i 20 minut wolnego czasu, by wyczarować pyszne danie obiadowe. Drobiowe kotlety siekane możesz przygotować z fileta z kurczaka lub indyka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. To doskonały pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych.

kotlety siekane z kurczaka

Siekane kotlety drobiowe - składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka?

  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski włóż posiekanego kurczaka i cebulę - wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę, majonez, żółty ser i przyprawy. Zawartość miski dokładnie ze sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Na patelnię kładź mięsną masę, formując z niej niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano z obu stron. 
Smacznego!
siekane kotlety drobiowe
Polecam także inne przepisy na kotlety:
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger