czwartek, października 17, 2019

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Pyszny pomysł na odmienione mielone - z dodatkiem startej cukinii i marchewki.
Kotlety mielone z cukinią i marchewką




Kotlety mielone z cukinią i marchewką - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta i olej

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i marchewką?

  • Cukinię oraz marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Z warzyw odciśnij sok.
  • Do miski dodaj mięso, warzywa, jajko, odciśniętą bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

środa, października 16, 2019

Sałatka z mango i kurczakiem

Sałatka z mango i kurczakiem

Pyszna, aromatyczna sałatka z kurczakiem, mango i prażonymi orzechami włoskimi skropiona sosem musztardowo-miodowym.
Sałatka z mango i kurczakiem




Sałatka z mango i kurczakiem - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250 g)
  • 0,5 mango
  • garść orzechów włoskich
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Sałatka z mango i kurczakiem - składniki na sos:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić sałatkę z mango i kurczakiem?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Orzechy upraż na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.
  • Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. 
  • Mango obierz i pokrój w kostkę. 
  • Do miseczki dodaj musztardę, oliwę, sok z cytryny, miód i wymieszaj.
  • Na talerzu połóż kolejno: sałatę, kurczaka, mango i orzechy. Sałatkę polej sosem.
Smacznego!
Sałatka z mango i kurczakiem

środa, października 16, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

Pierś z kurczaka faszerowana brokułem, kukurydzą i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. 
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą





Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 łyżka oleju
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 200 g różyczek brokuła
  • 100 g żółtego sera
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą?

  • Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Nasmaruj olejem, natrzyj przyprawą do kurczaka i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następie drobno pokrój.
  • Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miseczki dodaj pokrojone różyczki brokuła, ser, odsączoną kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
  • Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
  • Filety przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

wtorek, października 15, 2019

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

Pulchne, aromatyczne placuszki dyniowe na drożdżach z jabłkami o wspaniałym, pomarańczowym kolorze, które doskonale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych lub oprószone cukrem pudrem.

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami



Racuchy dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy dyniowe z jabłkami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 0,5 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodaj pozostałe 0,5 szklanki mleka, puree z dyni, aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj plasterki jabłek, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
  • Racuchy nakładaj na rozgrzany olej przy pomocy łyżki, smaż z obu stron, na niewielkiej mocy palnika, do zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

poniedziałek, października 14, 2019

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Pyszne, bezmięsne kotleciki składające się w zasadzie z dwóch składników: ugotowanego kalafiora i kaszy kuskus. 
Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus



Kotlety kalafiorowe z kaszą kuskus - składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus?

  • Kalafior obierz z liści, umyj, i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody. 
  • Szklankę kaszy kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotowany kalafior odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Kalafior zmiksuj blenderem, dodaj jajko, ostudzoną kaszę kuskus, 1 łyżkę bułki tartej oraz sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!


Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

niedziela, października 13, 2019

Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

Wspaniale pachnące, pyszne ciasto z jabłkami z dodatkiem powideł śliwkowych oraz orzechów włoskich, zarówno w warstwie jabłkowej, jak i bezowej piance. 
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką



Ciasto jabłkowe z orzechową pianką - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Ciasto jabłkowo-orzechowe - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Ciasto jabłkowe z pianką orzechową - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto jabłkowe z orzechową pianką?

  • Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel ciasto na połowę. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmij jedną część ciasta i wyłóż ją na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj powidłami.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i orzechami. Jabłka wyłóż na ciasto.
  • Przygotuj piankę orzechową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj łyżką. Piankę rozsmaruj na jabłkach. 
  • Drugą część ciasta rozkrusz w palcach i posyp na wierzch orzechowej pianki.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

sobota, października 12, 2019

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

Świetna na imprezy i nie tylko, sałatka z zupek chińskich z dodatkiem kurczaka, kapusty pekińskiej, papryki, ogórków konserwowych i kukurydzy.
Sałatka z zupek chińskich


Sałatka z zupek chińskich - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa gyros
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
  • 5 ogórków konserwowych
  • makaron z 4 zupek chińskich
  • 600 ml wrzątku
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros, wrzuć na rozgrzany olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do zarumienienia. Odstaw do ostudzenia.
  • Pokrój kapustę pekińską
  • Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
  • Makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie odkryj i odstaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj kapustę, papryki, ogórki, kurczaka, odsączoną kukurydzę i makaron. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger