niedziela, listopada 03, 2019

Kotlety Gyros

Kotlety Gyros

Kotlety Gyros, czyli pierś z kurczaka przyprawiona gyrosem z dodatkiem farszu składającego się z papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, majonezu i ketchupu, to świetny pomysł na odmienione kotlety drobiowe.
Kotlety Gyros

Kotlety Gyros






Kotlety Gyros - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 3 papryki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, przyprawa gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety gyros?

  • Każdy filet z piersi kurczaka oczyść, przekrój wzdłuż na dwa kotlety i rozbij. Dopraw solą i przyprawą gyros. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron kawałki kurczaka.
  • Przesmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Papryki oczyść i drobno pokrój. 
  • Ogórki drobno pokrój, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do miski dodaj paprykę, ogórki, kukurydzę, majonez i ketchup. Wymieszaj.
  • Wymieszane warzywa nałóż na wierzch mięsa. 
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch kotletów. 
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety Gyros

Kotlety Gyros

sobota, listopada 02, 2019

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Puszyste, lekko wilgotne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem brzoskwiń.

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami



Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3-4 brzoskwinie

Jak zrobić ciasto czekoladowe z brzoskwiniami?

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wodę, mleko oraz olej. Wszystko krótko zmiksuj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto wylej do formy. 
  • Brzoskwinie obierz, odpestkuj, pokrój w kostkę i wyłóż na ciasto, lekko wciśnij.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

piątek, listopada 01, 2019

Muffinki z Michałkami

Muffinki z Michałkami

Proste i szybkie w przygotowaniu muffinki na kefirze z dodatkiem znanych i lubianych cukierków Michałków.
Muffinki z Michałkami

Muffinki z Michałkami






Muffinki z Michałkami - składniki:

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 7-8 cukierków Michałki
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Jak zrobić muffinki z Michałkami?

  • Masło rozpuść i postaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj jajka, kefir, rozpuszczone i ostudzone masło oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj. 
  • W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. 
  • Składniki suche dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
  • Cukierki Michał przekrój na pół. Do foremek silikonowych lub wysmarowanych masłem i obsypanych mąką nałóż po łyżce ciasta, wciśnij połówkę Michałka i zakryj kolejną łyżką ciasta.
  • Foremki z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki z Michałkami

Muffinki z Michałkami

czwartek, października 31, 2019

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaronowa sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i szalotką, z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie oliwy z oliwek, czosnku i miodu.
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi





Sałatka makaronowa ze szpinakiem i pomidorkami - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula szalotka

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę makaronową ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Do miski wrzuć ugotowany i ostudzony makaron, szpinak, pomidorki koktajlowe i cebulę. Całość polej sosem i wymieszaj.
Smacznego!
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi


Makaronowa sałatka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

środa, października 30, 2019

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto Fale Dunaju w wersji ze śliwkami i śmietanowo-jagodową pianką. 
Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką




Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • około 600 g śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego

Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na jagodową piankę:

  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki jagodowe
  • 500 ml śmietany kremówki 30%

Składniki na polewę z białej czekolady:

  • 25 g masła
  • 100 g białej czekolady

Jak zrobić Fale Dunaju ze śliwkami i jaogodową pianką?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Masło zmiksuj z cukrem i jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy. 
  • Do pozostałej części ciasta dodaj przesiane kakao i mleko. Krótko zmiksuj i wyłóż na jasne ciasto.
  • Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i poukładaj rozcięciem do góry. Wierzch śliwek posyp brązowym cukrem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
  • Przygotuj piankę jagodową. Galaretki rozpuść we wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Piankę wyłóż na ostudzone ciasto ze śliwkami i wyrównaj. 
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i roztop całość. Gotową polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na ciasto.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

Fale Dunaju ze śliwkami i jagodową pianką

wtorek, października 29, 2019

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Puszyste, miękkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem dyniowego puree i jabłek.
Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami



Ciasto dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g puree z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

Jak zrobić ciasto dyniowe z jabłkami?

  • Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajka i puree z dyni.
  • Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Na cieście poukładaj pokrojone jabłka.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Ciasto dyniowe z jabłkami


Ciasto dyniowe z jabłkami

poniedziałek, października 28, 2019

Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy

Sycący i rozgrzewający gulasz ze schabu i kiełbasy z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków to danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się podczas ponurych, chłodnych, jesiennych dni.
Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy





Gulasz ze schabu i kiełbasy - składniki:

  • 700 g schabu
  • 700 g kiełbasy
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz ze schabu i kiełbasy?

  • Schab oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę pokrój w półtalarki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż do momentu odparowania wody i zarumieniania. Dodaj schab. Smaż przez 3 minuty. Na samym końcu dorzuć marchewkę i smaż jeszcze przez 3 minuty. 
  • Zawartość patelni wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś gulasz pod przykryciem, na niskiej mocy palnika, przez około 1 godzinę (do miękkości mięsa).
  • Ogórki pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu. Dodaj musztardę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • W razie potrzeby dopraw gulasz solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Gulasz ze schabu i kiełbasy

Gulasz ze schabu i kiełbasy
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger