środa, grudnia 04, 2019

Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem

Smakowita pasta śniadaniowa z twarogiem, jajkami i koncentratem pomidorowym. :)
Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem


Pasta twarogowa z jajkiem - składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (można zamienić na śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny)
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę twarogową z jajkiem?

  • Twaróg utrzyj z jogurtem, koncentratem pomidorowym i majonezem.
  • Jajka obierz i drobno pokrój.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do masy twarogowej dodaj jajka i szczypiorek. Wymieszaj. 
  • Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Pasta twarogowa z jajkiem

Pasta twarogowa z jajkiem

wtorek, grudnia 03, 2019

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. 
Kurczak w sosie musztardowym




Kurczak w sosie musztardowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 małe cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym?


  • Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 
  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli dodaj na patelnię odrobinę oleju i pokrojone kawałki kurczaka podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj 0,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około 7 minut.
  • Śmietanę wymieszaj z musztardą i solą. Dodaj dwie łyżki gorącego sosu z patelni, wymieszaj. 
  • Zahartowaną śmietanę dodaj do kurczaka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
  • Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Kurczak w sosie musztardowym

poniedziałek, grudnia 02, 2019

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy to idealna propozycja na świąteczny stół, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Sernik jest ciężki, mocno kremowy i niezbyt słodki - naprawdę pyszny! :)
Sernik chałwowy
https://ambition.pl/

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy





Sernik chałwowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z chałwą - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 15 g)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)

Chałwowy sernik - składniki na polewę:

  • 90 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady

Jak zrobić sernik chałwowy?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Kawę zalej gorącą wodą, dodaj do niej rozkruszoną chałwę i mieszaj do momentu, aż chałwa się rozpuści i połączy z kawą.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo kawę z chałwą, następnie zmielony twaróg, śmietanę kremówkę i proszek budyniowy.
  • Gotową masę wylej na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1 godzinę 15 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika (możesz do tego użyć rękawicy kuchennej Ambition) i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę. Kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
  • Sernik polej polewą z białej czekolady i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Bezpośrednio przed podaniem możesz udekorować sernik pokruszoną chałwą. 
Smacznego!
Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

niedziela, grudnia 01, 2019

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik na kakaowym, kruchym cieście z dodatkiem lekkiej, piankowej warstwy makowo-kokosowej, którą wykłada się naprzemiennie z masą serową, tworząc w ten sposób ciekawy, efektowny wzór to ciasto, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To idealna propozycja na świąteczny stół! Polecam. :)
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami





Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 żółtek

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 duży budyń waniliowy (proszek - 64 g)

Sernik z makiem i kokosem - składniki na masę makowo-kokosową:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń

Jak zrobić sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami?

  • Przygotuj kruche ciasto. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, kakao, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części (mniejszą i większą), uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu wylep większą częścią ciasta formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puch, dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo ser i proszek budyniowy. 
  • Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie dodaj mak, wiórki kokosowe, mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę serową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i na wierzchu podpieczonej masy serowej i makowej poukładaj brzoskwinie. 
  • Pozostałą część ciasta kruchego zetrzyj na brzoskwinie.
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami


Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, listopada 30, 2019

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Proste i szybkie w przygotowaniu siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem cukinii i żółtego sera.
Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem



Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem?

  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.   
  • Cukinie obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw niewielką ilością soli i odstaw na bok na 10 minut, by puściły sok. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Do miski z mięsem dodaj odciśniętą cukinię, ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, majonez, obie mąki, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem


Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

czwartek, listopada 28, 2019

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu sernik na zimno składający się z dwóch warstw: masy serowo-bananowej z dodatkiem ubitej śmietany kremówki i masy brzoskwiniowej.
Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)




Sernik bananowy z brzoskwiniami - składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 banany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 brzoskwiń
  • kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy

Jak zrobić sernik bananowo-brzoskwiniowy?

  • Biszkopty poukładaj na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej lekko stężałe galaretki cytrynowe. Partiami dodaj ser, rozgniecione widelcem banany i przesiany cukier puder. Zmiksuj.
  • Masę serową z bananami wylej do tortownicy i wstaw do lodówki do stężenia.
  • Brzoskwinie obierz ze skórki, wyjmij pestki i zmiksuj przy pomocy blendera. Cienkim strumieniem wlej do brzoskwiń lekko stężałe galaretki brzoskwiniowe. 
  • Masę brzoskwiniową wylej na masę bananową. 
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, by obie masy dobrze stężały.
Smacznego!
Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

środa, listopada 27, 2019

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Aromatyczna szynka duszona w sosie z drobno krojoną marchewką, cukinią i brokułem.
Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym - składniki:

  • 600-700 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 brokuł
  • 150 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: mąką do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić szynkę w sosie cukiniowo-brokułowym?

  • Szynkę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kawałki szynki obtocz w mące.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż kawałki szynki, przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu szynki zeszklij cebulę. Przełóż do mięsa.
  • Marchewkę i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, również przełóż do garnka. 
  • Dodaj szklankę bulionu lub wody. Całość duś na małym ogniu przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
  • Brokuła umyj i drobno pokrój. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut. 
  • Szynkę w sosie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
  • Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Smacznego!


Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger