niedziela, marca 01, 2020

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z czekoladowego biszkoptu i dwóch świetnie się ze sobą komponujących mas: bananowej i śmietanowej z masłem orzechowym. :)
Ciasto z masłem orzechowym i bananami





Ciasto z masłem orzechowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z masłem orzechowym i bananami - składniki na masę bananową:

  • 1,5 kg bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto z bananami i masłem orzechowym - składniki na masę orzechową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj masę bananową. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.
  • Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Dodaj mus bananowy, zmiksuj. Na końcu wlej tężejące galaretki, dokładnie zmiksuj.
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy. Na biszkopt wylej masę bananową, przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj masę z masłem orzechowym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno dodaj mascarpone, zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wlej cienkim strumieniem żelatynę i krótko zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na wierzchu drugiego blatu biszkoptu.
  • Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z masłem orzechowym i bananami

    Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 

sobota, lutego 29, 2020

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Bardzo smaczne kotlety schabowe zapiekane z farszem składającym się z pieczarek, ogórków konserwowych, kukurydzy, koncentratu pomidorowego i ketchupu pikantnego, pod pierzynką z sera żółtego.
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami





Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki:

  • 700-800 g schabu
  • 3 jajka
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • 200 g sera żółtego


Jak zrobić kotlety schabowe zapiekane z warzywami?

  • Mięso oczyść, pokrój w plastry, rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
  • Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Pieczarki i paprykę oczyść, pokrój, dodaj do cebuli i smaż około 10 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy, koncentrat pomidorowy i ketchup. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj i duś jeszcze przez około 5 minut.
  • Przygotowany farsz wyłóż na kotlety. Wierzch kotletów posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami


Kotlety schabowe zapiekane z warzywami


Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

piątek, lutego 28, 2020

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Pyszne, efektowne i dość pracochłonne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, masy mlecznej na bazie mleka w proszku, niebieskiej warstwy galaretkowej, pianki śmietankowej i polewy czekoladowej z wiórkami kokosowymi, które swym smakiem i wyglądem zachwyca  nie tylko najmłodszych. :)
Ciasto Smerfuś



Ciasto Smerfuś - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto Smerfowe - składniki na masę mleczną:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku


Ciasto Smerfuś - składniki na piankę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki niebieskie
  • 500 ml wody

Ciasto Smerfuś - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 600 ml wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia


Jak zrobić ciasto Smerfuś?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Dwie galaretki niebieskie rozpuść w 600 ml wrzątku, natomiast dwie galaretki niebieskie do pianki śmietankowej rozpuść w 500 ml wrzątku. Galaretki pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Następnie przygotuj mleczną masę. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę mleczną i wstaw do lodówki, co całkowitego stężenia.
  • Kiedy masa mleczna stężeje wylej na nią lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 600 ml wody. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj piankę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
  • Piankę śmietankową wyłóż na stężałą galaretkę.
  • Piankę przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekolady z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wierzch biszkoptu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

czwartek, lutego 27, 2020

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Pyszne, soczyste i aromatyczne żeberka duszone w sosie miodowo-musztardowym. 
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym



Żeberka w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 1,5 kilograma żeberek
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić żeberka w sosie miodowo-musztardowym?

  • Oczyszczone i osuszone żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Przesmaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do dość mocnego zarumienienia. Mięso przełóż do garnka.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cebulę, smaż 3 minuty, dodaj ząbki czosnku, smaż kolejne 3 minuty. Cebulę z czosnkiem przełóż do garnka.
  • Do garnka wlej 2 szklanki bulionu, dodaj miód, musztardę i majeranek. Garnek przykryj pokrywką i całość duś na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka.
  • Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Smacznego!
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

środa, lutego 26, 2020

Placuszki z mlekiem w proszku

Placuszki z mlekiem w proszku

Pyszne, rozpływające się w ustach, mleczne placuszki z dodatkiem mleka w proszku. :)
Placuszki z mlekiem w proszku




Placuszki z mlekiem w proszku - składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki z mlekiem w proszku?

  • Do miski wbij jajko, dodaj mleko i krótko zmiksuj.
  • Do jajka z mlekiem wsyp mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki z mlekiem w proszku

Placuszki z mlekiem w proszku

Placuszki z mlekiem w proszku

wtorek, lutego 25, 2020

Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Niesamowicie miękka, puszysta i lekka babka z dodatkiem ubitej śmietany kremówki 30%. Dzięki bitej śmietanie nie trzeba już dodawać do ciasta dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju. Babka na bitej śmietanie jest naprawdę pyszna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. :)
Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie





Babka na bitej śmietanie - składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego

Jak zrobić babkę na bitej śmietanie?

  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do jajek dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do jajek ze śmietanką dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
  • Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i ponownie krótko wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy na babkę z kominem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Ostudzoną babkę możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Źródło przepisu: arabeskawaniliowa.pl

poniedziałek, lutego 24, 2020

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Niesamowicie krucha, aromatyczna, soczysta łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką pieczona przez pięć godzin w niskiej temperaturze. Polecam wypróbować ten przepis. :)
Długo pieczona łopatka wieprzowa




Długo pieczona łopatka wieprzowa - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 cebule

Jak zrobić długo pieczoną łopatkę wieprzową?

  • Mięso oczyść i osusz.
  • Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, tymianek, sól, pieprz, cukier, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj mięso. Tak przygotowane mięso wstaw na około 12 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, a pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na plastry.
  • Cebulę i czosnek wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Na cebulę z czosnkiem połóż zamarynowane mięso. 
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i piecz jeszcze przez 4 godziny.
Smacznego!
Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger