czwartek, maja 07, 2020

Ciasto 3 BIT na biszkopcie

Ciasto 3 BIT na biszkopcie

Ciasto 3 BIT na biszkopcie to pyszne, domowe ciasto składające się z biszkoptu, kremowej masy budyniowej, herbatników kajmaku i masy śmietankowej. Idealne na co dzień i na specjalne okazje.

Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Ciasto 3 BIT na biszkopcie



Ciasto 3 Bit na biszkopcie - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto 3 Bit na biszkopcie - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto 3 BIT - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto 3 BIT - pozostałe składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400g)
  • około 200 g herbatników
  • garść płatków migdałowych


Jak zrobić ciasto 3 BIT na biszkopcie?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.  Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie krótko ją podgrzej, tylko do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy. Kolejno ułóż warstwę herbatników i rozsmaruj na nich masę kajmakową. Ułóż kolejno warstwę herbatników. Wyłóż ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi.
  • Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Ciasto 3 BIT na biszkopcie

środa, maja 06, 2020

Ciastka z kajmakiem i czekoladą

Ciastka z kajmakiem i czekoladą

Pyszne, kruche ciasteczka z masą kajmakową i posiekaną gorzką czekoladą. 

Ciastka z kajmakiem i czekoladą




Ciastka z kajmakiem i czekoladą - składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g masy kajmakowej
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciastka z kajmakiem i czekoladą?

  • Masło utrzyj z kajmakiem i cukrem na gładką masę. 
  • Dodaj mąkę, aromat waniliowy i krótko zmiksuj.
  • Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Ciastka z kajmakiem i czekoladą
Ciastka z kajmakiem i czekoladą
Ciastka z kajmakiem i czekoladą

niedziela, maja 03, 2020

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Klasyczna, prosta w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem czerwonej cebuli i jabłka, która najlepiej smakuje w towarzystwie dań mięsnych.

Surówka z czerwonej kapusty




Surówka z czerwonej kapusty - składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • mała czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. 
  • Do kapusty dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jabłko starte na dużych oczkach tarki.
  • Do surówki dodaj sok z cytryny i cukier. Dopraw kapustę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.  Surówkę włóż do lodówki.
  • Kapusta najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą.
Smacznego!
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

sobota, maja 02, 2020

Ciasto Danio

Ciasto Danio

Pyszne, lekkie ciasto składające się z biszkoptu przełożonego delikatnym kremem serowo-śmietankowym. Całość dopełnia masa kajmakowa i wiórki kokosowe.

Ciasto Danio
Ciasto Danio




Ciasto Danio - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto Danio - składniki na masę serową:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto Danio - pozostałe składniki:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto Danio?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj serek homogenizowany z cukrem pudrem. Do serka dodaj ubitą śmietanę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. 
  • Przygotowaną masę serową wyłóż na pierwszy blat biszkoptowy. Masę przykryj drugim blatem, lekko go nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Danio
Ciasto Danio
Ciasto Danio

piątek, maja 01, 2020

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem żółtym to świetny pomysł na pyszny obiad, który posmakuje każdemu.

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem




Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami - składniki:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 pomidory
  • 250 g żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe zapiekane z warzywami?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Mięso rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • W misce wymieszaj ze sobą: ostudzone pieczarki z cebulą, szynkę i pomidory pokrojone w kostkę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Farsz równomiernie rozłóż na usmażonych kotletach.
  • Blachę z kotletami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

czwartek, kwietnia 30, 2020

Placki z gruszkami

Placki z gruszkami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z gruszkami. Idealne na śniadanie, kolację czy podwieczorek.

Placki z gruszkami
Placki z gruszkami




Placuszki z gruszkami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 gruszki

Jak zrobić placuszki z gruszkami?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki gruszki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z gruszkami
Placki z gruszkami

środa, kwietnia 29, 2020

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym




Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  • Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger