środa, maja 27, 2020

Przekładaniec z kaszy manny

Przekładaniec z kaszy manny

Pyszne ciasto bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach składające się z dwóch warstw: kakaowej z dodatkiem bakalii i cytrynowej z dodatkiem żółtek i galaretką cytrynową.

Przekładaniec z kaszy manny




Przekładaniec z kaszy manny - składniki na warstwę ciemną:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 100 g rodzynków
  • 100 g słupków migdałowych

Przekładaniec z kaszy manny - składniki na masę jasną:

  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników


Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kaszą manną?

  • Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleko wraz z cukrem, masłem i kakao doprowadź do wrzenia. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i wciąż mieszając, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Do gorącej masy dodaj rodzynki i słupki migdałowe. Wymieszaj. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników, lekko dociśnij.
  • Przygotuj warstwę jasną. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Jedną szklankę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka i kaszę mannę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, i cały czas mieszając, gotuj przez około 3 minuty. Do kaszy wlej galaretkę, wymieszaj. Masę pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia, po czym wyłóż ją na herbatniki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny


wtorek, maja 26, 2020

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym, które uwielbiane są przez dzieci, choć nie tylko. Polecam Ci również mój sprawdzony przepis na pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym i pulpety pieczone na ryżu.

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym




Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony


Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek


Jak zrobić pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Pół szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, a następnie zmiel. Marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miski dodaj mięso, ostudzony ryż, marchewkę, sól, pieprz, słodką papryką, majeranek i czosnek suszony. Wyrób na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane blenderem pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Do gotującego się sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka.
  • Pulpety zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody. 
Smacznego!
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

poniedziałek, maja 25, 2020

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

Roladki z kurczaka z dodatkiem brokuła, pieczarek i ogórka konserwowego to pyszny pomysł na szybki obiad.

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami



Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 250 g pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami?

  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
  • Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paski.
  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż. Kotlety lekko rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  • Na każdym kawałku mięsa układaj porcję pieczarek, różyczkę brokuła i kilka pasków ogórka. Mięso ciasno zwijaj w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

niedziela, maja 24, 2020

Ciasto Marcello

Ciasto Marcello

Mocno czekoladowe, dość ciężkie, choć bardzo pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, warstwy wiśniowej, kremu czekoladowego, naponczowanych biszkoptów i kremu śmietankowego. Niebo w gębie!

Ciasto Marcello




Ciasto Marcello - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Marcello - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto Marcello - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • niecała 1/4 szklanki wody

Składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • kakao do oprószenia wierzchu


Jak zrobić ciasto Marcello?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż dżem wiśniowy, kolejno krem czekoladowy. 
  • Przygotuj poncz. Połącz ze sobą wodę, cukier puder i sok z cytryny. Biszkopty podłużne na chwilę zamocz w ponczu, po czym układaj je na kremie czekoladowym. Lekko dociśnij. Na biszkopty wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Marcello
Ciasto Marcello

Źródło przepisu: ilovebake.pl

sobota, maja 23, 2020

Placki jabłkowo-bananowe

Placki jabłkowo-bananowe

Puszyste i aromatyczne placki na maślance z dodatkiem jabłka i banana.

Placki jabłkowo-bananowe



Placuszki jabłkowo-bananowe - składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1 banan

Jak zrobić placki jabłkowo-bananowe?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj mąkę i maślankę.
  • Dodaj proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i banana.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki jabłkowo-bananowe
Placki jabłkowo-bananowe

piątek, maja 22, 2020

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

Wyrazista w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka, czosnku i przyprawy tzatziki.

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska (około 800 g)
  • 1,5 ogórka szklarniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa tzatziki

Jak zrobić czosnkową surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój, ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miski przełóż kapustę, ogórka i ząbki czosnku. Dodaj jogurt, majonez, przyprawę tzatziki, sól i pieprz. Wymieszaj. 
Smacznego!
Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

czwartek, maja 21, 2020

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką

Kolorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem, żółtą i czerwoną papryką oraz kukurydzą. 

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką




Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 brokuł
  • 250 g sera żółtego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułem i papryką?

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć kurczaka i smaż przez około 10 minut.
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Śmietankę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką.
  • Makaron włóż do naczynia do zapiekania. Wlej śmietankę, dodaj połowę sera i wymieszaj. Kolejno wyłóż podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę odsączoną z zalewy, papryki pokrojone w kostkę i różyczki brokuła. Całość posyp pozostałym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger