poniedziałek, lipca 06, 2020

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kawałki kurczaka smażone w pysznej panierce, a w zasadzie w cieście z dodatkiem sera żółtego i dwóch rodzajów sezamu - jasnego i czarnego, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych i pyszny pomysł na szybki obiad. :)
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej - składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, ostra papryka, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, bułkę tartą, sezam jasny, sezam czarny oraz sól, pieprz, słodką i ostrą papryką. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przygotowanej panierce.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej


niedziela, lipca 05, 2020

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ależ to ciasto jest pyszne! Puszysty biszkopt, krem kokosowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady i migdałów, a do tego świeże truskawki zatopione w galaretce. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosu. Bardzo polecam!

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe z truskawkami - składniki na krem kokosowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • 200 g wiórków kokosowych

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 650 ml wrzątku
  • około 500 g truskawek


Jak zrobić ciasto Rafaello z truskawkami?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Galaretki truskawkowe rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem kokosowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do kremu, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj posiekane migdały i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy, wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż pozostałe 1/3 kremu, poukładaj truskawki, a całość zalej lekko tężejącą galaretką. 
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!

sobota, lipca 04, 2020

Placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą

Pyszne i puszyste, proste w przygotowaniu placuszki z posiekaną czekoladą. Idealne na śniadanie lub przekąskę!
Placuszki z czekoladą
Placuszki z czekoladą




Placuszki z czekoladą - składniki:

  • 3 małe jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Jak zrobić placuszki z czekoladą?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko i rozpuszczone masło, zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól, krótko zmiksuj.
  • Dodaj drobno posiekaną czekoladą, wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą

Polecam Ci również mój przepis na placki jabłkowo-bananowe i placuszki budyniowo-serowe.

czwartek, lipca 02, 2020

Roladki drobiowe z salami i żółtym serem

Roladki drobiowe z salami i żółtym serem

Doskonałe w smaku i proste w przygotowaniu roladki drobiowe z dodatkiem salami i sera żółtego.



Roladki drobiowe z salami i serem żółtym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 6 plastrów sera żółtego 
  • 6 plastrów salami
  • do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z salami i serem żółtym?

  • Filety oczyść i osusz. Każdy filet przekrój wzdłuż na dwa kotlety i dość cienko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawa do kurczaka.
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek sera żółtego i salami. Zwiń ściśle w roladkę. 
  • Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!

wtorek, czerwca 30, 2020

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Smakowity, puszysty i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny, idealny nie tylko na wielkanocny stół. :)

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny - składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe 
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pasztet jajeczny?

  • Jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Do startych jajek dodaj żółtka, musztardę, majonez, kaszę mannę, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Foremkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. 
  • Do formy przełóż masę jajeczną, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw pasztet w formie do całkowitego ostudzenia. 
  • Pasztet najlepiej kroi się na drugi dzień, kiedy całą noc poleży w lodówce.
Smacznego!

czwartek, czerwca 25, 2020

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Pyszne, sycące i niezwykle aromatyczne leczo z dodatkiem cukinii, kiełbasy, parówek i świeżych pomidorów, to proste do przygotowania danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdza się w roli obiadu i kolacji.

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią - składniki:

  • 2 cebule
  • 400 g kiełbasy
  • 400 g parówek
  • 5 papryk (najlepiej 3 czerwone, 1 żółta i 1 zielona albo wszystkie czerwone)
  • 4 cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić leczo z cukinią?

  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki i parówki pokrojone w plasterki. Smaż przez około 8 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • Dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smaż ponownie przez 5 minut.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój szypułki i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do garnka. Wlej również przecier pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Zawartość garnka zagotuj i gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez około 8-10 minut.
Smacznego!

wtorek, czerwca 23, 2020

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Pyszne, domowe lody bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem kajmaku, orzeszków ziemnych i rodzynków. To idealny deser na letnie, upalne dni!

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami - składniki:

  • 660 ml jogurtu naturalnego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dwie garści orzeszków ziemnych (użyłam pieczonych, niesolonych, ale solone też mogą być)
  • garść rodzynków

Jak przygotować lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami?

  • Jogurt zmiksuj z masą kajmakową. Dodaj cukier puder, ponownie zmiksuj. Dodaj orzeszki ziemne i rodzynki, wymieszaj łyżką. Kilka rodzynków i orzeszków pozostaw do posypania wierzchu lodów.
  • Powstałą masę przełóż do pojemnika do lodów i wstaw do zamrażarki. Podczas chłodzenia, co około 30 minut, przez pierwsze 3 godziny mrożenia, wyjmij lody z zamrażarki i krótko zmiksuj, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste i kremowe. Po ostatnim miksowaniu posyp wierzch lodów  pozostawionymi orzeszkami i rodzynkami.
  • Lody po około 5-6 godzinach mrożenia są gotowe do jedzenia. Dłuższy czas mrożenia sprawi, że lody staną się twarde, wówczas po wyjęciu z zamrażarki należy odczekać około 30 minut, by odrobinę zmiękły i dopiero zajadać.
Smacznego!
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger