wtorek, sierpnia 04, 2020

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Mocno pikantne ogórki z chili i czosnkiem, niewymagające pasteryzowania, to prawdziwy hit w moim domu! Każdego roku przygotowuję je z co najmniej potrójnej porcji, bo znikają w mig. Polecam!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji) - składniki: 

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 3,5 szklanki cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie chili (15 g)

Jak zrobić pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)?

  • Ogórki dobrze umyj i pokrój w dość grube plastry. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin. Po upływie tego czasu odlej wodę z ogórków.
  • Przygotuj zalewę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, olej, dodaj cukier, chili i pokrojone ząbki czosnku. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i ponownie zagotuj. 
  • Ogórki z zalewą odstaw na około 8 godzin, co pewien czas przemieszaj zawartość garnka.
  • Ogórki przełóż do słoików. Nie pasteryzuj!
Smacznego!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

poniedziałek, sierpnia 03, 2020

Zupa serowo-brokułowa

Zupa serowo-brokułowa

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa brokułowa z marchewką i porem, z dodatkiem śmietankowego serka topionego.  W sam raz na letni obiad. :)

Zupa serowo-brokułowa

Zupa serowo-brokułowa - składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora (dosyć mała)
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 łyżki masła

Jak zrobić zupę serowo-brokułową?

  • Brokuła umyj i podziel na małe różyczki.
  • Marchewki i pietruszkę obierz. Marchewki pokrój w półplasterki, a pietruszkę w drobną kostkę.
  • Pora oczyść i pokrój w półplasterki.
  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć marchewki, pietruszkę i pora. Warzywa smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
  • Do warzyw wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu, do garnka dodaj różyczki brokuła, gotuj przez 5 minut.
  • Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do wysokiego naczynia, zalej dwoma chochlami gorącej zupy i energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
  • Zupę solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

niedziela, sierpnia 02, 2020

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Smakowita, pożywna i doskonale prezentująca się na stole sałatka warstwową z makaronem, szynką, porem, jajkami, kukurydzą i żółtym serem.
Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z szynką i makaronem - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 4 jajka
  • biała część pora
  • 200 g szynki konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220-250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę warstwową z makaronem i szynką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
  • Pora umyj i pokrój w półplasterki.
  • Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę.
  • Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.
  • W dużej misce ułóż składniki w następującej kolejności: makaron, część sosu, por, kukurydza, część sosu, szynka, jajka, część sosu, ser.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:
Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką



czwartek, lipca 30, 2020

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Smakowita, bogata w różnorodne składniki sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, czerwoną fasolą, ogórkami konserwowymi, jajkami i porem.

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 mała kapusta pekińska (około 800-1000 g)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • biała część pora
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista
  • dodatkowo: olej do smażenia


Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki na sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą?

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostką, dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą złocistą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Kapustę umyj i drobno pokrój.
  • Pora pokrój w cienkie półplasterki, przelej wrzącą wodą. Odstaw do ostudzenia.
  • Ogórki konserwowe i jajka pokrój w kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, kurczaka, ogórki, jajka, pora i fasolę odsączoną z zalewy. 
  • W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
  • Sos wlej do sałatki, dokładnie wymieszaj. 
  • Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również moje przepisy na:

wtorek, lipca 28, 2020

Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie

Bardzo smaczne, puszyste i delikatne placuszki na kwaśnej śmietanie.
Puszyste placki na śmietanie

Racuchy na śmietanie - składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy na śmietanie?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj śmietanę, zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki z jabłkami na serkach waniliowych oraz placuszki z czekoladą.
Puszyste placki na śmietanie
Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie



niedziela, lipca 26, 2020

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Wspaniale pachnące, przepyszne, kruche ciasteczka serowe z jabłkami, które są ekspresowe w przygotowaniu. Mają tylko jedną wadę - zbyt szybko znikają z talerza. Polecam! :)
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami - składniki:

  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 200 g masła 
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia



Jak zrobić ciasteczka serowe z jabłkami?

  • Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  • Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg i cukier waniliowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
  • Z ciasta wykrój szklanką kółka. Na każde kółko ułóż kawałek jabłka, złóż na pół i sklej ciasto w rogach.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również mój przepis na serowe ciasteczka z cukrem oraz kruche rogaliki z marmoladą.
Ciasteczka serowe z jabłkami
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

piątek, lipca 24, 2020

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych i rodzynków, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Doskonałe na drugie śniadanie, rowerową wycieczkę za miasto czy piknik. :)
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi - składniki:

  • 130 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rodzynków
  • 100 g płatków kukurydzianych

Jak zrobić ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajka i aromat. Dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, krótko zmiksuj.
  • Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj łyżką.
  • Płatki kukurydziane rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka, przesyp do miseczki.
  • Łyżeczką nabieraj ciasto, obtaczaj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, formuj okrągłe ciastka.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger