sobota, sierpnia 22, 2020

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Szybka w przygotowaniu, składająca się z kilku prostych składników sałatka z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i mocno czosnkowym sosem. 
Sałatka z sosem czosnkowym




Sałatka z sosem czosnkowym - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • przyprawa gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym - składniki na sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z sosem czosnkowym?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą gyros i odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie, przesmaż kurczaka na rozgrzanym oleju.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier i zioła prowansalskie, wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż mix sałat, kolejno odsączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Sałatkę polej sosem czosnkowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:


piątek, sierpnia 21, 2020

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych, przełożonych smakowitą masą budyniowo - chałwową. Całości dopełnia polewa czekoladowa i biały sezam.
Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)


Ciasto z kremem chałwowym - składniki na ciasto:

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 350 g chałwy waniliowej
  • około 350 g herbatników kakaowych
  • garść białego sezamu

Ciasto z kremem chałwowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto z kremem chałwowym?

  • W garnku zagotuj 750 ml. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj żółtka i proszki budyniowe, krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową z żółtkami i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Chałwę rozdrobnij na mniejsze kawałki, np. przy pomocy widelca, dodaj do kremu, krótko zmiksuj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż połowę herbatników, kolejno połowę masy chałwowej, znowu herbatniki, ponownie masę chałwową i na końcu herbatniki.
  • Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej wierzch ciasta, a następnie posyp białym sezamem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia: 


czwartek, sierpnia 20, 2020

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Chrupiące, wspaniale pachnące, maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem. Pycha! :)
Ciasteczka cytrynowe z lukrem


Maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem - przepis na ciastka:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Ciasteczka cytrynowe z lukrem - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić ciasteczka cytrynowe z lukrem?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wbij jajko oraz dodaj sok i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto. 
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część owiń w folię spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki.
  • Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości mniej więcej 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinaj ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciastka polukruj po ich całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:

wtorek, sierpnia 18, 2020

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku, czyli mięsem mielonym z pomidorami, papryką i mozzarellą, to pomysł na pyszny, letni i pożywny obiad.
Cukinia faszerowana po bolońsku


Cukinia faszerowana po bolońsku - składniki:

  • 3 dość duże cukinie
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku 
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić cukinię faszerowaną po bolońsku?

  • Cukinię umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż środki. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu. Wydrążone cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Kolejno dodaj pomidory z puszki i  drobno pokrojoną paprykę, smaż 5 minut. 
  • Odłożony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj do sosu, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i suszonym czosnkiem. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Mozzarellę pokrój w cienkie paski. Wyłóż nią spód podpieczonych połówek cukinii. następnie równomiernie rozłóż farsz. Połówki cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Cukinia faszerowana po bolońsku
Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

niedziela, sierpnia 16, 2020

Placki budyniowe

Placki budyniowe

Super szybkie i pyszne placki, których przygotowanie polega tylko na wrzuceniu wszystkich składników do miski, zmiksowaniu i usmażeniu. Polecam! 
Placki budyniowe




Placki budyniowe - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek budyniowy: 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placki budyniowe?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, cukier, wlej mleko i dodaj jajko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również przepis na:

sobota, sierpnia 15, 2020

Rolada drobiowa z cukinią

Rolada drobiowa z cukinią

Pyszna, letnia rolada cukiniowo-serowa z dodatkiem pysznego farszu składającego się z mielonego mięsa drobiowego, suszonych pomidorów i kukurydzy. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża rolada. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Rolada drobiowa z cukinią



Rolada drobiowa z cukinią - składniki na ciasto:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g sera żółtego
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek

Rolada drobiowa z cukinią - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladę drobiową z cukinią?

  • Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw solą, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dobrze odciśnij nadmiar płynu.
  • Do odciśniętej cukinii dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki, pokrojone w cienkie paski pomidory, wbij jajka, dodaj majonez i posiekany koperek. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę cukiniowo-serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie delikatnie oderwij od niego papier do pieczenia.
  • Przygotuj drobiowy farsz. Piersi z kurczaka zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i suszonymi pomidorami. Do masy dodaj odsączoną kukurydzę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz suszony czosnek. Dobrze połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Ciasto cukiniowe połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, rozsmaruj przyprawione mięso. Całość zwiń w dość ścisłą roladę. Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:





























Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

piątek, sierpnia 14, 2020

Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami

Pyszne, kremowe, czekoladowo-śmietankowe ciasto z borówkami to doskonała propozycja wypieku na letnie, upalne dni! Słodkie kremy idealnie współgrają z lekko kwaśnymi borówkami. Polecam!
Ciasto czekoladowe z borówkami




Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 4 łyżki likieru czekoladowego + 1/3 szklanki wody

Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 250 g borówek
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto czekoladowe z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. W 100 ml śmietanki rozpuść 150 g czekolady. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania mieszanki. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Pozostałe 150 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  • Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj  na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt nasącz likierem czekoladowym wymieszanym z wodą. Na biszkopt wyłóż krem czekoladowy i wstaw na około 30 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Po upływie tego czasu na masę czekoladową wyłóż umyte i osuszone borówki. Kolejno wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger