wtorek, listopada 03, 2020

Knedle serowe z jabłkiem

Knedle serowe z jabłkiem

Delikatne w smaku, miękkie i puszyste knedle serowe z dodatkiem jabłka. Polecam. :)
Knedle serowe z jabłkiem



Knedle serowe z jabłkiem - składniki:

  • 500 g twarogu
  • 3-4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • do obtoczenia jabłek: 0,5 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżeczka cynamonu

Jak zrobić knedle serowe z jabłkiem?

  • Jabłka obierz i pokrój na kawałki lub przy pomocy specjalnej łyżki wytnij kulki z jabłek.
  • Twaróg dobrze rozgnieć widelcem.
  • Do twarogu dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Do płaskiego talerza wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Przygotowane kawałek jabłek obtaczaj w cukrze z cynamonem.
  • Z ciasta na knedle oderwij niewielką ilość ciasta, rozpłaszcz ją, ułóż na środku kawałek jabłka. Zlep końce ciasta i uformuj okrągłego knedla.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
  • Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu, a także ze śmietanką i cukrem pudrem. 
Smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Knedle serowe z jabłkiem

Knedle serowe z jabłkiem

Knedle serowe z jabłkiem


poniedziałek, listopada 02, 2020

Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii

Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii

Wyśmienite, delikatne w smaku kotlety z kaszy kuskus z dodatkiem marchewki i cukinii to pomysł na pyszny obiad lub pożywną przekąskę dla małych i dużych. 
Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii





Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii - składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii?

  • Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej gorącym bulionem w ten sposób, by bulion wystawał 1 cm ponad kaszą. Przykryj talerzem i odstaw na kilka minut na bok. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Cebulę dodaj do kaszy kuskus. Wymieszaj. Całość pozostaw do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a cukinię na dużych (cukinię można obrać, ale nie trzeba). 
  • Do miski z kaszą i cebulą dodaj cukinię i marchewkę. Kolejno dodaj mąkę i jajka. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15 minut.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety:

niedziela, listopada 01, 2020

Racuchy serowe z jabłkami

Racuchy serowe z jabłkami

Pyszne, puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem białego sera i drobno pokrojonych jabłek. To idealna propozycja na śniadanie! Polecam. :)
Racuchy serowe z jabłkami




Racuchy serowe z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić racuchy serowe z jabłkami? 

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj biały ser rozgnieciony przy pomocy widelca, jajka, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na racuchy:

sobota, października 31, 2020

Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce

Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce

Chrupiące, wyraziste w smaku kawałki kurczaka w maślance panierowane w mące krupczatce z przyprawami. Pycha! 
Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce




Chrupiące kotlety z kurczaka w pikantnej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 litra maślanki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, słodka papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka w pikantnej panierce?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski wlej maślankę, dodaj posiekany szczypiorek. Do maślanki dodaj kawałki kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami.
  • Z maślanki wyjmuj kawałki kurczaka i panieruj w mące z przyprawami.
  • Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety z kurczaka:
Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce

Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce


piątek, października 30, 2020

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym

Wyśmienita surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem ogórków kiszonych, jabłka i cebuli.
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym



Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym - składniki:

  • 1 kg kapusty czerwonej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym?

  • Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i pozostaw na około 10 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dokładnie odcedź kapustę.
  • Do ciepłej kapusty dodaj sok z cytryny i sól, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Ogórki, cebulę i jabłko pokrój w dość drobną kostkę. Dodaj do kapusty, wymieszaj.
  • Do warzyw dodaj posiekany szczypiorek, dodaj sól, pieprz, cukier, olej i ewentualnie jeszcze odrobinę soku z cytryny.
  • Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym


czwartek, października 29, 2020

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka z dodatkiem awokado, czerwonej cebuli, wędzonego łososia i jajka.
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado




Sałatka z wędzonym łososiem i awokado - składniki:

  • garść dowolnej sałaty lub mixu sałat
  • 0,5 awokado
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • do posypania: 0,5 łyżeczki sezamu białego + 0,5 łyżeczki sezamu czarnego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z wędzonym łososiem i awokado?

  • Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w plasterki.
  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki, a łososia porwij na mniejsze kawałki. 
  • Na talerzu ułóż porwaną sałatę, kolejno awokado, cebulę i łososia. Polej sosem sojowym, sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Na środku ułóż pokrojone na ćwiartki jajko. Całość posyp sezamem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

środa, października 28, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem konserwowym

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem konserwowym

Pyszna, idealna do obiadu surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych, czerwonej cebuli i szczypiorku.
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem konserwowym


Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem konserwowym - składniki:

  • 1 kapusta pekińska (około 800g)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem konserwowym?

  • Kapustę pekińską oczyść, osusz i drobno pokrój.
  • Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. 
  • Ogórki także pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, dodaj paprykę, ogórki, cebulę, drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj. 
  • Do warzyw dodaj ocet jabłkowy, olej, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki z kapusty pekińskiej:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger