niedziela, listopada 22, 2020

Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem

Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem

Zastanawiasz się z czym zrobić roladki drobiowe? Moją propozycją na dziś jest masło, ser feta i koperek. To wyśmienite połączenie, które warto wypróbować. :)
Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem


Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 4 łyżeczki masła
  • 150 g sera feta
  • 1 pęczek koperku
  • do panierowania: 2 jajka + mąka + bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia




Przepis na roladki drobiowe z serem feta i koperkiem:

  • Filety oczyść, osusz i przekrój na dwa kotlety. Dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. 
  • Ser feta pokrój na 4 kawałki.
  • Koperek drobno posiekaj. Każdy kawałek sera obtocz w koperku. 
  • Na każdym kawałku mięsa kładź łyżeczkę masła i ser feta obtoczony w koperku.
  • Mięso ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

sobota, listopada 21, 2020

Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem

Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem

Wyśmienita sałatka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki i marchewki z dodatkiem jajek i sosu czosnkowego. 
Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem



Sałatka warstwowa z rzodkiewką, marchewką i jajkiem - składniki:

  • 0,5 sałaty lodowej
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 marchewka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 cebula dymka
  • 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku z dymki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 pęczka natki pietruszki


Sałatka warstwowa z rzodkiewką, marchewką i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę warstwową z rzodkiewką, marchewką i jajkiem?

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.
  • Ogórki obierz i pokrój w kostkę, 
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki, 
  • Cebulkę drobno pokrój.
  • Jajka pokrój w drobną kostkę.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Sałatę wymieszaj z ogórkami, marchewką, rzodkiewką, cebulą i szczypiorkiem.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Do miski przełóż połowę sałaty wymieszanej z pozostałymi warzywami, kolejno połowę sosu, pozostałą sałatę z warzywami, następnie pokrojone jajka i pozostałą część sosu. Wierzch sałatki oprósz natką pietruszki. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

piątek, listopada 20, 2020

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami, który można przygotować nawet dzień przed świętami. Nie wymaga on leżakowania zarówno przed, jak i po pieczeniu. Wystarczy go upiec, udekorować polewą czekoladową i zajadać. Polecam!
Szybki piernik z orzechami




Szybki piernik z orzechami - składniki:

  • 250 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynków
  • 100 g orzechów laskowych

Szybki piernik z orzechami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Jak zrobić szybki piernik z orzechami?

  • Miód, cukier i masło przełóż do garnka i podgrzej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu się składników dodaj 1 szklankę mąki, energicznie mieszając gotuj około 2 minut, po czym odstaw mieszankę do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu dodaj pozostałą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, jajka i mleko. Dokładnie zmiksujj wszystkie składniki.
  • Na koniec dodaki płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.
  • Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

środa, listopada 18, 2020

Sałatka z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pyszna, lekka sałatka z tortellini w roli głównej i smakowitymi dodatkami w postaci jajek, pomidorków kotajlowych, papryki, cebuli dymki i rzodkiewki.

Sałatka z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi



Sałatka z tortellini - składniki:

  • 250 g tortellini z serem lub szynką
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 8 rzodkiewek
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi?

  • Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.  
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, jajka, papryke i cebulę w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj, a rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • Do miski przełóż wszystkie składniki, majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z tortellini, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi


wtorek, listopada 17, 2020

Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane z majonezem, musztardą, żółtym serem i bułką tartą to niezawodny pomysł na szybki i pyszny obiad. 

Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką



Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • 3,5 łyżki musztardy Dijon
  • 200 g żółtego sera
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek


Jak zrobić piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serowa kołderką?

  • Filety oczyść, osusz, rozbij i dopraw wszystkimi przyprawami.
  • Mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę i ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Powstałą mieszanką posmaruj kotlety.
  • Wierzch kotletów oprósz bułką tartą.
  • Piersi z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

poniedziałek, listopada 16, 2020

Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką

Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne, smażone kotlety schabowe, polecam Ci przepis na kawałki schabu pod kruszonką z bułki tartej z dodatkiem ostrej musztardy.
Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką




Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety schabowe pod musztardową kruszonką?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż kawałki schabu, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wymieszaj z musztardą, posiekaną natką pietruszki i masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kruszonkę równomiernie rozłóż na wierzchu każdego kawałka mięsa.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy ze schabem w roli głównej:

sobota, listopada 14, 2020

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Siła tkwi w prostocie, czego najlepszym dowodem jest przepis na pieczone filety z kurczaka w majonezie. Ekspresowo, prosto i pysznie. Bardzo polecam ten przepis. :)
Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie - składniki: 

  • 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ostra papryka


Jak zrobić pieczone piersi z kurczaka w majonezie?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, dopraw wszystkimi przyprawami i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj kurczaka z obu stron majonezem.
  • Każdą pierś zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia możesz rozerwać folię, by kurczak się przyrumienił. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem piersi kurczaka:

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger