poniedziałek, marca 22, 2021

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Rogaliki 3-składnikowe są wyjątkowo pyszne, kruche, proste i błyskawiczne przygotowaniu. Do ich nadziania użyłam marmoladę, ale równie dobrze możecie nadziać je dżemem, powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Rogaliki twarogowe



Rogaliki twarogowe - składniki:

  • 400 g mąki
  • 300 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 300 g miękkiego masła
  • marmolada
  • cukier puder

Rogaliki twarogowe - przepis:

  • Z mąki, twarogu i masła zagnieć gladkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta dość cienko rozwałkuj na kształt koła. Każdą część pokrój na 8-10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

niedziela, marca 21, 2021

Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

Pyszne, drobiowe kotlety mielone, które swoją delikatność i puszystość zawdzięczają kwaśnej śmietanie. Ich smak dodatkowo podkręca żółty ser. :)
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym



Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - składniki:

  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g sera żółtego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia


Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - przepis:

  • Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do mięsa dodaj śmietanę, ostudzoną cebulę, ser żółty starty na dużyach oczkach tarki, kaszę mannę, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i na około 30 minut odstaw masę na bok.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym

sobota, marca 20, 2021

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Przepyszne ciasto kokosowe z malinami na czekoladowym, herbatnikowym spodzie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Słodycz kokosowej masy i czekoladowego spodu świetnie przełamują maliny, jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie użyć innych owoców, np. truskawek lub borówek.
Rafaello z malinami (bez pieczenia)



Rafaello z malinami - składniki na spód:

  • 75 g masła
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 150 herbatników
  • 3 łyżki mleka

Rafaello z malinami - składniki na masę:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 250 g malin


Rafaello z malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozkrusz przy pomocy wałka albo tłuczka do mięsa.
  • Masło roztop wraz z czekoladą. Dodaj herbatniki i mleko, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż masę, wyrównaj i dociśnij. Na czas przygotowania masy włóż tortownicę do lodówki.
  • Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Masę wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż maliny.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

Rafaello z malinami (bez pieczenia)

piątek, marca 19, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem z dodatkiem majonezu to proste i szybkie w przygotowaniu danie, którego smak zaskoczy każdego. Piersi są wyjątkowo miękkie i soczyste, a wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. :)
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem


Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1-1,2 kg)
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 plastrów salami
  • 6 plastrów pomidora
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz


Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Każdą pierś natnij w poprzek w trzech miejscach, ale w taki sposób, by całkowicie nie przekroić mięsa.
  • Piersi posmaruj z każdej strony majonezem, oprósz solą i pieprzem.
  • Plasterki sera, salami i pomidora przekrój na pół.
  • W każde nacięcie piersi włóż pół plasterka sera żółtego, pół plasterka salami i pół plasterka pomidora. Całość ponownie dopraw solą i pieprzem.
  • Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25  minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i zapiekaj piersi jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem żółtym, salami i pomidorem

czwartek, marca 18, 2021

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Wyśmienita sałatka z dużą ilości warzyw oraz szynką, do przygotowania której wykorzystałam zacierkę makaronową. Polecam to pyszne połączenie, choć jeśli nie masz akurat pod ręką zacierki, z powodzeniem możesz użyć innego rodzaju makaronu, będzie równie smacznie. :)
Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką


Sałatka makaronowa z warzywami i szynką - składniki:

  • 250 g zacierki makaronowej
  • biała część pora
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz




Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką - przepis:

  • Zacierkę makaronową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pora pokrój w półplasterki, przelej wrzątkiem i pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, a ogórki, paprykę i szynkę w kostkę.
  • Do miski wrzuć makaron, dodaj pora, pomidorki, ogórki, paprykę, szynkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

Sałatka z zacierką makaronową z warzywami i szynką

wtorek, marca 16, 2021

Placki jogurtowe z brzoskwiniami

Placki jogurtowe z brzoskwiniami

Pyszne placki jogurtowe z brzoskwiniami, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Placki smażyłam na niewielkiej ilości masła klarowanego, ale z powodzeniem można je również smażyć beztłuszczowo. Prosto, szybko i smacznie. :)
Placki jogurtowe z brzoskwiniami


Placki jogurtowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 8 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • dodatkowo: masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder



Placki jogurtowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
  • Dodaj brzoskwinie i syrop. Krótko zmiksuj.
  • Do miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i roztopione masło. Zmiksuj wszystkie składniki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki jogurtowe z brzoskwiniami

Placki jogurtowe z brzoskwiniami

poniedziałek, marca 15, 2021

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Gęsta, pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej, pora i ziemniaków.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem



Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - składniki na bulion:

  • 2,5 litra wody
  • 2 nogi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - pozostałe składniki:

  • biała część pora
  • 700 g ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 800 g ogórków kiszonych
  • 250 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz


Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę. Dodaj oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka.
  • Pora pokrój w plasterki i zeszklij na maśle klarowanym.
  • Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj podsmażonego pora. Gotuj 10 minut.
  • Do zupy dodaj starte na dużych oczkach tarki ogórki, ugotowane w wywarze i również starte na tarce marchewki i pietruszkę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy wlej 250 ml śmietanki, wymieszaj, gotuj zupę jeszcze 3 minuty.

Smacznego! 
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger