czwartek, maja 27, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Gotowane piersi z kurczaka zapiekane pod pierzynką z serka śmietankowego i mozzarelli z dodatkiem brokuła, to przepyszny pomysł na lekki i sycący obiad. 
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem




Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 270 g serka śmietankowego typu Almette
  • 125 g tartej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz


Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion, dodaj oczyszczone piersi z kurczaka, gotuj przez 30 minut.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, 75 g mozzarelli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
  • Ugotowanego kurczaka porwij na mniejsze kawałki. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż kawałki kurczaka, kolejno wyłóż serek wymieszany z mozzarellą i przyprawami, na wierzchu ułóż brokuły. Całość posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem




środa, maja 26, 2021

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami



Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Ciasto ucierane na kefirze - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
  • Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą. 
  • Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami


wtorek, maja 25, 2021

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką, mozzarellą i słodką śmietanką to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub kolację. Proste, szybkie i pyszne danie. :)
Makaron z szynką i mozzarellą



Makaron z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędliny
  • 175 g sera mozzarella
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Makaron z szynką i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, smaż około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Na patelnię wlej śmietankę, dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu włóż makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

poniedziałek, maja 24, 2021

Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z łososiem, jajkiem, selerem naciowym, ogórkiem i czarnym sezamem to sposób na wyśmienity i pożywny lunch pełen zdrowych składników.
Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym


Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym - składniki:

  • 4 garście mixu sałat
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół długiego ogórka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść ulubionych kiełków
  • przyprawy: sól i pieprz

Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Selera pokrój w plasterki.
  • Ogórka również pokrój w plasterki.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Łososia porwij na mniejsze kawałki.
  • Na talerz wyłóż sałatę, kolejno ogórka, seler naciowy, cebulę, łososia i jajka. Posyp czarnym sezamem, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek. Wierzch sałatki posyp kiełkami.
Smacznego!
Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym

niedziela, maja 23, 2021

Ciasto biały lion

Ciasto biały lion

Biały lion to wyśmienite, słodkie, a zarazem dość lekkie ciasto składające się z biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy ryżu preparowanego z kajmakiem. Całość dopełniają solone orzeszki ziemne. Pycha!
Ciasto biały lion




Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady 

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2,5 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • 460 g masy kajmakowej
  • 3 szklanki ryżu preparowanego
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych


Przygotowanie:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę na niskich obrotach miksera. Dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodaj startą na najmniejszych oczkach tarki czekoladę, ponownie wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj do masy sok z cytryny.
  • Masę kajmakową wymieszaj z ryżem preparowanym.
  • Złóż ciasto. Na spód biszkoptu wyłóż ryż wymieszany z kajmakiem, kolejno 3/4 kremu budyniowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posyp orzeszkami ziemnymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto biały lion

Ciasto biały lion

Ciasto biały lion

sobota, maja 22, 2021

Karkówka w pikantnym sosie

Karkówka w pikantnym sosie

Polecam pyszną, duszoną karkówkę, która przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom pikantnych aromatów. Musztarda i ketchup nadaje mięsu ciekawego smaku, a czosneki sos słodko-pikantny dodaje ostrości. To idealny pomysł na pyszny obiad!
Karkówka w pikantnym sosie


Karkówka w pikantnym sosie - składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki sosu słodko-pikantnego (użyłam z Tao Tao)
  • 1,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • dodatkowo: mąka do obtaczania + olej do smażenia



Karkówka w pikantnym sosie - przepis:

  • Karkówkę pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Mięso obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż mięso.
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Do garnka przełóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, musztardę, ketchup, sos słodko-pikantny i wodę. Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 10 minut - do miękkości mięsa. Sos dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Smacznego!
Karkówka w pikantnym sosie

Karkówka w pikantnym sosie

Karkówka w pikantnym sosie

poniedziałek, maja 17, 2021

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką z dodatkiem puszystego, twarogowego serka ziołowego to pomysł na szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad. Polecam! :)
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką



Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie marchewki
  • biała część pora
  • 150 g serka ziołowego typu Almette
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka



Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Filety z piersi kurczaka włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki. Warzywa dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj serek ziołowy, wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż filety, na filety wyłóż warzywa z serkiem.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Smacznego!
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger