środa, lipca 28, 2021

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami




Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • garść płatków migdałowych


Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

wtorek, lipca 27, 2021

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ekspresowy i pyszny ryż z dodatkiem cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i kukurydzy, którego przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 30 minut.
Ryż z warzywami



Ryż z warzywami - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: 110 g)
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne,  curry, słodka papryka
  • olej do smażenia


Ryż z warzywami - przepis:

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, dodaj szczyptę cayenne i smaż do zeszklenia. Dodaj słodką paprykę i curry. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, marchewkę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego!
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

poniedziałek, lipca 26, 2021

Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą

Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą

Wyjątkowo pyszne placuszki z wiórkami kokosowymi, rodzynkami i białą czekoladą.
Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą




Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rodzynków
  • 50 g białej czekolady
  • dodatkowo: olej do smażenia


Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą - przepis:

  • Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko, cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie zmiksuj. Dodaj rodzynki i startą na dużych oczkach tarki czekoladę. Wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą

Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą


piątek, lipca 23, 2021

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Pyszna cukinia faszerowana kaszą kuskus z dodatkiem pomidorów, papryki i sera mozzarelli. Cukinia faszerowana to wyśmienity pomysł na letni, lekki obiad.
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami




Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami - składniki:

  • 4 niewielkie cukinie
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż z cukinii miąższ. Połówki cukinii oprósz solą.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj przygotowaną kaszę kuskus. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż przez 3 minuty. 
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu. 
  • Cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami

Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami

czwartek, lipca 22, 2021

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem

Pyszne, drobiowe kotlety mielone z dodatkiem chrzanu i ketchupu. :)
Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem



Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - składniki:   

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2,5 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania + olej do smażenia

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Cebulę drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do mięsa dodaj chrzan, ketchup, podsmażoną cebulę, jajko, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę  do lodówki na około 30 minut. 
  • Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej..
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

środa, lipca 21, 2021

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z warstwą zatopionych w galaretce agrestowej jabłek i lekkim kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. To wyśmienite, lekkie i orzeźwiające ciasto! :)
Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)



Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 galaretki agrestowe
  • 900 ml wrzątku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Składniki na masę śmietanową:

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka
  • około 300 g herbatników maślanych


Ciasto Zielone Jabłuszko - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Do 900 ml wrzątku dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Do jabłek wlej galaretkę, wymieszaj i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę herbatników, kolejno lekko stężałą warstwę jabłkową, kolejno warstwę herbatników, następnie warstwę śmietanową i ponownie warstwę herbatników.
  • Czekoladę mleczną roztop w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko ostudzoną czekoladą polej wierzch ciasta.
  • Ciasto Zielone Jabłuszko wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

wtorek, lipca 20, 2021

Sałatka z drobnym makaronem

Sałatka z drobnym makaronem

Pyszna, prosta w przygotowaniu, kolorowa sałatka z drobnym makaronem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem oraz pieczarkami konserwowymi to idealna propozycja na lunch, kolację czy imprezę.
Sałatka z drobnym makaronem


Sałatka z drobnym makaronem - składniki:

  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 10 pieczarek konserwowych
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Sałatka z drobnym makaronem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czerwoną paprykę, rzodkiewkę, ogórki i pieczarki pokrój w kostkę.  
  • Do warzyw dodaj ostudzony makaron i kukurydzę. Dodaj również majonez, jogurt, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z drobnym makaronem

Sałatka z drobnym makaronem


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger