czwartek, sierpnia 05, 2021

Sezamowiec (bez pieczenia)

Sezamowiec (bez pieczenia)

Wyśmienite ciasto bez pieczenia z prażonym sezamem składające się z warstwy czekoladowej i śmietankowej z dodatkiem dżemu porzeczkowego i masy kajmakowej.
Sezamowiec (bez pieczenia)


Sezamowiec - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Sezamowiec - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników maślanych
  • 450 g masy kajmakowej
  • około 200 g dżemu z czarnych porzeczek
  • 200 g ziaren sezamu


Ciasto Sezamowiec - przepis:

  • Sezam podpraż na suchej patelni - do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia. Odłóż kilka łyżek do oprószenia wierzchu ciasta.
  • Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku podgrzej 100 ml śmietany kremówki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj ostudzoną, roztopioną czekoladę, delikatnie i krótko wymieszaj łyżką - tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Posmaruj połową masy kajmakowej. Połowę podprażonego sezamu wyłóż na masę kajmakową. Krem czekoladowy wyłóż na sezam. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż pozostałą część masy kajmakowej, sezamu oraz dżem porzeczkowy.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta posyp sezamem.
  • Ciasto wstaw kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sezamowiec (bez pieczenia)

Sezamowiec (bez pieczenia)


Źródło przepisu: ilovebake.pl

wtorek, sierpnia 03, 2021

Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki

Masz ochotę na pyszne, efektowne, a zarazem proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki? Zapraszam na wyśmienite, kolorowe zapiekanki z pieczarkami, papryką czerwoną, żółtą i zieloną oraz szynką. 
Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki - składniki:

  • 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtego
  • 0,5 papryki zielonej
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • około 3 łyżeczki masła
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia

Kolorowe zapiekanki - przepis:

  • Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
  • Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
  • Papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki, paprykę, szynkę i starty na dużych oczkach tarki ser żółty. 
  • Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Smacznego!
Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki

poniedziałek, sierpnia 02, 2021

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Niezwykle aromatyczna karkówka duszona w słodko-pikantnym sosie. Pycha! :)
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej do smażenia

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego


Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej ze stron, natrzyj mięso. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  • Po upływie powyższego czasu obtocz mięso w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu uzyskania rumianego koloru. 
  • Karkówkę przełóż do garnka. Wlej sok pomarańczowy, wodę i miód. Wymieszaj. Karkówkę gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-60 minut - do miękkości. W razie potrzeby, pod koniec gotowania, dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!

niedziela, sierpnia 01, 2021

Sałatka jajeczna z łososiem

Sałatka jajeczna z łososiem

Ekspresowa w przygotowaniu sałatka jajeczna z łososiem wędzonym, czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Sałatka jajeczna z łososiem


Sałatka jajeczna z łososiem - składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 75 g łososia wędzonego
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2,5 łyżeczki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Sałatka jajeczna z łososiem - przepis:

  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Łososia i cebulę również pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do miski przełóż jajka, łososia, cebulę i szczypiorek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka jajeczna z łososiem

Sałatka jajeczna z łososiem

sobota, lipca 31, 2021

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Przepyszne naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone i borówkami. Niebo w gębie! :)
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na nadzienie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
  • około 150 g borówek


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę. 
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników.
  • Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

piątek, lipca 30, 2021

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Wyśmienite, soczyste roladki drobiowe zapiekane z marchewką, mozzarellą i salami. :)
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą


Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 duże marchewki
  • 200 g mozzarelli
  • 8 plastrów salami (użyłam z suszonymi pomidorami)
  • 8 łyżeczek majonezu
  • sól i pieprz


Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - przepis:

  • Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem.
  • Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój w plastry.
  • Na każdym kawałku kurczaka ułóż mozzarellę, salami i pokrojoną w słupki marchewkę. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej roladki posmaruj łyżeczką majonezu.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

środa, lipca 28, 2021

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami




Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • garść płatków migdałowych


Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger