wtorek, grudnia 21, 2021

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą to zachwycająca smakiem i wyglądem przekąska idealna na Sylwestra! Prosto, szybko i pysznie. :) Polecam.

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą




Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą - składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g mozzarelli
  • 2 pomidory malinowe
  • przyprawy: sól i oregano

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą - przepis:

  • Ciasto francuskie pokrój w kwadraty lub prostokąty.
  • Na każdy kawałek ciasta połóż plaster mozzarelli, następnie plaster pomidora. Wierzch posyp solą i oregano.
  • Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą



poniedziałek, grudnia 20, 2021

Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec to wyśmienite, tradycyjne ciasto na kruchym spodzie łączące w sobie makowiec i sernik. To aromatyczne, wilgotne, bogate w bakalie ciasto z powodzeniem możesz przygotować na kilka dni przed świętami, ponieważ długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Seromakowiec


Seromakowiec - składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko

Seromak - składniki na masę makową:

  • 350 g zmielonego maku
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Seromakowiec - składniki na masę serową:

  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera na sernik z wiaderka)
  • 80 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki budyniu (proszku) waniliowego 
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie dodałam)

Seromakowiec - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Seromak - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki i żółtko. Zagnieć ciasto, uformuj na kształt kuli, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Przygotuj masę makową. Mak wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej 0,5 cm ponad mak), przykryj talerzykiem i odstaw na bok na 45 minut. Zdejmij talerz, mak pozostaw do całkowitego ostudzenia. Mak odcedź na sitku wyłożonym ściereczką i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. 
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, rodzynki, orzechy, bułkę tartą i aromat migdałowy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce sera. Dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a następnie masę serową. Seromak wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Jeśli góra sernika zbyt mocno się zarumieni, w trakcie pieczenia przykryj tortownicę folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową.  Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec

niedziela, grudnia 19, 2021

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z tortellini z dodatkiem ogórków kiszonych, papryki konserwowej, kukurydzy, majonezu, ketchupu i prażonych ziaren słonecznika. To idealna propozycja na imprezę sylwestrową! :)
Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową - składniki:

  • 250 g tortellini
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 garście ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową - przepis:

  • Tortellini przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. 
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Do miski dodaj ostudzone tortellini, ogórki, paprykę, odsączoną kukurydzę, majonez, ketchup, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Wierzch sałatki posyp prażonymi ziarnami słonecznika. 
Smacznego!
Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

sobota, grudnia 18, 2021

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia to przepyszne, świetnie prezentujące się, wykwintne ciasto z warstwą makowo-orzechową, przełożone kremem czekoladowym, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Nazwa ciasta jest bardzo trafna - już jeden kawałek ciasta potrafi wprawić w euforię i poprawić humor. To idealny pomysł na świąteczny wypiek! :)
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto Euforia - składniki na ciasto makowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g maku
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Ciasto Euforia - składniki na krem czekoladowy:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki Nutelli 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Ciasto Euforia - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Ciasto Euforia - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
  • Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35  cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu zmiksuj masę. Dodaj aromat, zmiksuj. Wsyp mak i orzechy. Krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką. 
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania, partiami dodawaj cukier. Miksuj do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Do masy dodaj 2 łyżki masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj całość masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm (taką samą, w której piekłeś ciasto) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Do rondelka wlej 150 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywny krem. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj Nutellę, ponownie wymieszaj łyżką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat ciasta czekoladowego. Wyłóż połowę kremu, ułóż ciasto makowe, wyłóż pozostały krem, przykryj drugim blatem ciasta. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

 



czwartek, grudnia 16, 2021

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z aromatycznym farszem paprykowo-pomidorowym to kolejny sposób na smaczne i ciekawe przyrządzenie schabu. Prosto i pysznie! :)
Roladki schabowe z papryką i pomidorami



Roladki schabowe z papryką i pomidorami - składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 2 papryki czerwone
  • 3 małe pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
  • do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z pomidorami i papryką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę i pomidory. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszaj farsz. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Plastry schabu plastry cienko rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

środa, grudnia 15, 2021

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Puszysty, wilgotny, niezwykle aromatyczny i niewymagający leżakowania piernik przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną masą grysikową, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Piernik przygotowany z tego przepisu najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Polecam!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



Szybki piernik - składniki na ciasto:

  • 120 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 jajka
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy

Ekspresowy piernik - składniki na masę grysikową:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Piernik na ostatnią chwilę - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • garść orzechów włoskich do dekoracji




Piernik na ostatnią chwilę - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj  piernik. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do ostudzonej mieszanki z rondelka dodaj żółtka. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzej. Kiedy mleko z cukrem będzie bardzo gorące dodaj kaszę mannę. Energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, do masy stopniowo dodawaj masę grysikową. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik przekrój na 3 blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi i masą grysikową.
  • Ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



 

wtorek, grudnia 14, 2021

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku, czyli śledzie w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dużą ilością cebuli.
Śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku - składniki:

  • 400 g filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
  • 150 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 200 g koncentratu pomidorowego

Śledzie po kaszubsku - przepis:

  • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Przygotuj zalewę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zeszklenia. Dodaj cukier, wymieszaj, smaż 1 minutę. Wlej ocet winny, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Patelnię zdejmij z ognia, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie z zalewą ułóż w słoiku warstwowo, naprzemiennie, w taki sposób, by śledzie na samej górze były przykryte zalewą. 
  • Śledzie włóż na  kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger