środa, stycznia 26, 2022

Faworki na piwie

Faworki na piwie

Faworki na piwie to zdecydowanie mój faworyt wśród karnawałowych przysmaków! Faworki z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche i delikatne, a do tego są proste w przygotowaniu i wymagają zastosowania tylko kilku składników. Bardzo polecam! 
Faworki na piwie


Faworki na piwie - składniki:

  • 7 żółtek
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków


Faworki na piwie - przepis:

  • Żółtka ucieraj z cukrem przez około 10 minut - do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy.
  • Do utartych żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlej piwo. Wszystkie składniki początkowo wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie kilkukrotnie wybij ciasto wałkiem po to, by wtłoczyć w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
  • Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki na piwie

Faworki na piwie

Faworki na piwie

Faworki na piwie

wtorek, stycznia 25, 2022

Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

Bardzo proste i szybkie do wykonania, a zarazem niesamowicie pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym z rodzynkami. Polecam! :)
Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami


Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu w temperaturze pokojowej (użyłam z wiaderka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 50 g rodzynków
  • dodatkowo: około 20-30 g masła

Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami - przepis:

  • Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą i odstaw na bok na 45 minut - do namoczenia i  napęcznienia.
  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka wraz z cukurem. W pozostałej 1/4 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia i odstaw na bok na 3 minuty. Do gorącego budyniu dodaj twaróg i masło, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Rodzynki odsącz na sicie i dodaj do masy serowo-budyniowej. Całość wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. 
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję nadzienia. Naleśniki składaj w kopertę. 
  • Naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego naleśniki ułóż kawałki cienko pokrojonego masła.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut - do momentu uzyskania złotego, rumianego koloru.
Smacznego!
Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami

Naleśniki z serem, budyniem i rodzynkami


poniedziałek, stycznia 24, 2022

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Przepis na tradycyjną pastę jajeczną z dodatkiem majonezu, musztardy i szczypiorku. To idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację. :)
Pasta jajeczna


Pasta jajeczna - składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek z dwóch dymek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz


Pasta jajeczna - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj majonez, musztardę, drobno posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna


niedziela, stycznia 23, 2022

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Smakowite, chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku mini pączki jogurtowe, których przygotowanie polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu pączuszków. Prosto, szybko i pysznie!
Pączki jogurtowe


Pączki jogurtowe - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka rozmiar M
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków


Pączki jogurtowe - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej.Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
  • Małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto, które przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki jogurtowe smaż przez 4-5 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!

Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

piątek, stycznia 21, 2022

Leniwe z sosem waniliowym

Leniwe z sosem waniliowym

Miękkie i puszyste kluski leniwe z sosem waniliowym to łatwe, pyszne i tanie rozwiązanie na obiad, które zasmakuje każdemu.
Leniwe z sosem waniliowym



Leniwe z sosem waniliowym - składniki na leniwe:

  • 500 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli


Leniwe z sosem waniliowym - składniki na sos waniliowy:

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego


Leniwe z sosem waniliowym - przepis:

  • Do miski dodaj twaróg, masło i 2 żółtka. Wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i sól. Zmiksuj mikserem wyposażonym w haki.
  • Białka ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki wmieszaj w masę serową. Masa jest rzadka i lepka, ale taka ma być. Nie dosypuj do masy większej ilości mąki.
  • Stolnicę oprósz mąką. Z powstałej masy nabieraj dużą łyżką masy serowej i kładź na oprószoną stolnicę. Porcję masy serowej także oprósz od góry mąką. Dłońmi oprószonymi mąką roluj wałek o średnicy około 3 centymetrów. Następnie pod skosem krój kluski.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  • Kluski wrzucaj na gotującą się wodę. Kluski gotuj minutę, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski dobrze odcedź.
  • Przygotuj sos waniliowy. W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę z masłem i cukrem.
  • Gotowym sosem polej kluski.
Smacznego!

Inspiracja: aniagotuje.pl
Leniwe z sosem waniliowym

Leniwe z sosem waniliowym




czwartek, stycznia 20, 2022

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Przepyszne roladki drobiowe faszerowane boczkiem wędzonym, porem, cebulą, papryką i pieczarkami. :)

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami






Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała część pora
  • 1 mała cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 300 g pieczarek
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany
  • do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
  • Przygotuj farsz. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodaj masło, pokrojonego w drobną kostkę pora, cebulę i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 8 minut. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Duś na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Farsz pozostaw do ostudzenia. 
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby roladki możesz spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.

Smacznego!
Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami

Roladki drobiowe z boczkiem i warzywami


środa, stycznia 19, 2022

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 35 g miękkiego masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki octu
  • cukier puder do oprószenia faworków
  • olej do smażenia


Faworki Ćwierczakiewiczowej - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż  uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
  • Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór. 
  • Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej





Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger