poniedziałek, czerwca 26, 2023

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Smakowite naleśniki zapiekane w piekarniku z farszem składającym się z szynki, sera żółtego i mozzarelli. Polecam!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia  

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • około 500 g szynki
  • około 200 g sera żółtego
  • około 150 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia
  • do posypania: około 125 g tartej mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy


Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - przepis:

  • Dokładna ilość składników uzależniona jest od wielkości naleśników oraz ilości nałożonego farszu na każdy naleśnik.
  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez około 8 minut - do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Smaż jeszcze 3 minuty. Zdejmij z kuchenki. 
  • Do przesmażonej szynki dodaj starty na dużych oczkach tarki ser żółty, mozzarellę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, w taki sposób, w jaki zwija się krokiety. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. W naczyniu ułóż naleśniki. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą


czwartek, czerwca 22, 2023

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Pyszne i puszyste drożdżówki z serkiem mascarpone, sezonowymi truskawkami i dużą ilością kruszonki. 

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 400-500 g truskawek

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 150 g masła


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie  przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 18 części. Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką. 
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


wtorek, czerwca 20, 2023

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka w marynacie z brązowego cukru z dodatkiem ziół włoskich, natki pietruszki, czosnku i suszonej cebuli. 
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki


Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj brązowy cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu filety przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Filety wyjmij z piekarnika luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na bok na 5 minut. Po tym czasie można zajadać. :)
Smacznego!
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku


poniedziałek, czerwca 19, 2023

Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i wyjątkowo chrupiące jabłka smażone w cieście. 
Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście - składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 4-5 jabłek
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia + olej do smażenia


Jabłka smażone w cieście - przepis: 

  • Maślankę wlej do miski, dodaj cukier i mąkę, krótko zmiksuj.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Dodaj do maślanki, by zapobiec ich brązowieniu.
  • Jabłka obtaczaj w mące. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumieniania. 
Smacznego!
Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście

niedziela, czerwca 18, 2023

Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

Pyszne, kremowe ciasto z truskawkami na ciasteczkowym, kokosowym spodzie. Pycha!
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie


Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - składniki:

  • 350 g ciastek HIT o smaku kokosowym
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • około 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku


Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - przepis:

  • Przygotuj spód z ciastek. Ciastka HITY zmiksuj w blenderze na mokry piasek. UWAGA! Ciastka należy bardzo dokładnie rozdrobnić i wymieszać przed wyłożeniem na dno formy. W przeciwnym razie, spód będzie się kruszył.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep pokruszonymi ciastkami. Ciastka ugnieć dłońmi, równomiernie na całej powierzchni formy. Włóż do lodówki. 
  • Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Mascarpone zmiksuj z przesianym cukrem pudrem. Dodaj jogurt grecki. Zmiksuj na gładki krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę kremówkę na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj szpatułką do jogurtu z mascarpone. 
  • Powstałą masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Truskawki poukładaj na tężejącej masie i zalej tężejącą galaretką. Ponownie włóż do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

niedziela, czerwca 11, 2023

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami i serem żółtym to aromatyczne, pyszne, letnie danie. Polecam!

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami


Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800-1000 g)
  • 500 g szparagów
  • 8 plastrów sera żółtego (użyłam z czarnuszką i taki polecam)
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodka papryka, ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • około 2 łyżeczek masła


Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstała kieszeń. 
  • W miseczce wymieszaj sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodką paprykę i oliwę z oliwek. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj przygotowane piersi z kurczaka. 
  • Szparagi umyj, osusz i usuń zdrewniałe końcówki. Szparagi przełóż do miski, dopraw czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. 
  • Każdą pierś z kurczaka nadziej dwoma plastrami sera żółtego i 3-4 szparagami. Kieszonkę zepnij kilkoma wykałaczkami, by zabezpieczyć jej zawartość. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pozostałe szparagi. Skrop sokiem z cytryny i oprósz czosnkiem granulowanym. Na szparagach ułóż cienko pokrojone kawałki masła. Na szparagach ułóż filety z piersi kurczaka.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami




piątek, czerwca 09, 2023

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Pyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Polecam!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g truskawek

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • UWAGA! Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na dużej mocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlej olej, krótko zmiksuj. Dodaj jogurt, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połowę mieszanki przesiej przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, ponownie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką




Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger