sobota, lipca 31, 2021

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Przepyszne naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone i borówkami. Niebo w gębie! :)
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na nadzienie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
  • około 150 g borówek


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę. 
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników.
  • Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

4 komentarze:

  1. Jak one apetycznie wyglądają :) Chętnie bym się na nie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dzisiaj :) Bardzo dobre 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger