czwartek, listopada 21, 2019

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Smakowite, przekładane, pięknie prezentujące się ciasto składające się z trzech blatów miodowych przełożonych kremem grysikowym i powidłami. Całość dopełnia kajmak i orzechy włoskie. Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami to świetna propozycja na świąteczny stół. Polecam! :)
Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi



Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi - składniki na krem:

  • 5 szklanek mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 g miękkiego masła

Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi i kajmakiem - pozostałe składniki:

  • 350 g masy kajmakowej
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • około 400 g powideł śliwkowych


Jak zrobić ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części, każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub nieco większą, bo ciasto wyszło mi bardzo wysokie) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyjmij jedną część ciasta (pozostałe dwie części nadal mogą być w lodówce) i rozwałkuj na kształt przygotowanej formy do pieczenia. 
  • Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusz i piecz przez 15 minut.
  • Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
  • Przygotuj krem grysikowy. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj około 5 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by kasza się nie przypaliła. Masę grysikową odstaw do ostudzenia.
  • W misce utrzyj masło. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo ugotowaną kaszę manną.
  • Złóż ciasto. Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu, posmaruj połową powideł śliwkowych. Przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem i powidła śliwkowe. Przykryj trzecim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj kajmakiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw do lodówki. Grysikowiec najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną.
Smacznego!
Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi


Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi

Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger