wtorek, listopada 19, 2019

Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

Warstwowa zapiekanka ryżowa z piersią z kurczaka, kiełbasą, pieczarkami, papryką i cukinią to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne i sycące.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem





Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem - składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 400 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 300 g sera żółtego
  • 5 łyżek majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, rozmaryn, majeranek

Jak zrobić zapiekankę ryżową z warzywami i mięsem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 6 szklanek wody z 6 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ugotowany ryż dopraw pieprzem, słodką i ostrą papryką, rozmarynem i majerankiem.
  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę i cukinię pokrój w półtalarki.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Paprykę pokrój w większą kostkę.
  • Kiełbasę przesmaż na suchej patelni.
  • Na patelnię po kiełbasie wlej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki - smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Z patelni zdejmij cebulę z pieczarkami. Dodaj pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i smaż do momentu, aż mięso ładnie się zarumieni.
  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Składniki zapiekanki układaj warstwami: ryż - kiełbasa - 1/3 sera żółtego - pieczarki z cebulą - 1/2 sosu  śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego - filet z piersi kurczaka - papryka - cukinia - 1/2 sosu śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger