poniedziałek, listopada 25, 2019

Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem, pieczarkami, cukinią, rukolą, roszponką i pomidorkami koktajlowymi to ekspresowe w przygotowaniu, aromatyczne i  pełne zdrowych składników danie obiadowe.
Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi



Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 330 ml śmietanki 18%
  • dwie garście rukoli
  • dwie garście roszponki
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, zioła prowansalskie

Jak zrobić makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i suszonym czosnkiem. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Cukinię pokrój w kostkę. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek, kurczaka i smaż do zarumienienia. Dodaj pieczarki i cukinię, smaż do całkowitego odparowania płynu z patelni. 
  • Na patelnię, cały czas mieszając, powoli wlej śmietankę. Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  • Gotowy sos wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i roszponką.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger