środa, kwietnia 07, 2021

Karkówka kebabowa

Aromatyczna, delikatna, krucha, rozpływająca się w ustach karkówka w przyprawie kebabowej pieczona z cebulą i sosem majonezowo-ketchupowym. Pycha! :)
Karkówka kebabowa


Karkówka kebabowa - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, słodka papryka, ostra papryka



Karkówka kebabowa - przepis:

  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem do mięsa i obficie dopraw przyprawą do gyrosa.
  • Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  • Wymieszaj ze sobą majonez, ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kolejno: 1/3 mięsa, 1/3 sosu, 1/2 cebuli, 1/3 mięsa, 1/3 sosu, 1/2 cebuli, 1/3 sosu i 1/3 mięsa. Tak przygotowane mięso przykryj pokrywką i włóż na minimum 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Do zimnego piekarnika włóż naczynie z mięsem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Karkówka kebabowa

Karkówka kebabowa

Karkówka kebabowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger