poniedziałek, kwietnia 12, 2021

Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami Princessa Zebra z dodatkiem warstwy czekoladowej to pyszny pomysł na deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. :)
Sernik na zimno z wafelkami




Sernik na zimno z wafelkami - składniki na sernik:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 wafelki Princessa Zebra
  • 125 ml śmietany kremówki 30%

Sernik na zimno z wafelkami - składniki na masę czekoladową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 wafelek Princessa Zebra

Pozostałe składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady


Sernik na zimno z wafelkami - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Wafelki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
  • Masę serową wylej na biszkopty. Tortownicę z masą włóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
  • Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Czekolada nie może być zbyt ciepła, ale powinna mieć płynną konsystencję.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, dokładnie zmiksuj. 
  • Do ostudzonej czekolady, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj ubitą śmietanę. Masę mieszaj łyżką.
  • Princessę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ubitej śmietany z czekoladą. Delikatnie wymieszaj.
  • Masę czekoladową wyłóż na sernik. Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger