niedziela, czerwca 26, 2022

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Doskonały przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i serkiem mascarpone, dzięki któremu farsz jest wyjątkowo kremowy i delikatny.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone



Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - składniki:

  • 6 papryk
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 200 g mascarpone
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia



Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż.  Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj mascarpone, mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Do miski przełóż ugotowany, ostudzony ryż, surowe mięso i zawartość patelni, czyli cebulę z mascarpone. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
  • Odetnij wierzch każdej papryki oraz wytnij gniazda nasienne. Do każdej papryki nałóż farsz. Papryki przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej 0,5 szklanki wody. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz papryki jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone


2 komentarze:

  1. Super pomysł na obiad. Prosto i niebanalnie jednocześnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej papryki jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger