Piersi z kurczaka pieczone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i parmezanu. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone piersi z kurczaka. 
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
- 3 małe filety z piersi kurczaka (około 600 g)
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 15 połówek suszonych pomidorów z oleju
 - 0,5 szklanki bulionu drobiowego
 - 200 g śmietany 18%
 - 100 ml śmietany kremówki 30 %
 - 1/4 szklanki tartego parmezanu
 - garść świeżego szpinaku
 - przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, mieszanka ziół sycylijskich, czosnek granulowany
 
Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
 - Oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Powstałą mieszanką natrzyj piersi z kurczaka z każdej ze stron. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego.
 - Na kurczaka ułóż pokrojone suszone pomidory.
 - Do wysokiego naczynia wlej bulion, dodaj śmietanę, czosnek, sól i tarty parmezan. Dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wylej na kurczaka ułożonego w naczyniu.
 - Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
 - Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odstaw na bok na około 10 minut. W tym czasie szpinak zmięknie w gorącym, kremowym sosie.
 









Z chęcią ugotuje Nie robiłam jeszcze takiej piersi
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzona pierś. Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń