niedziela, lipca 10, 2022

Babeczki kopiec kreta

Pyszne babeczki z bananem i kremem straciatella, inspirowane znanym i lubianym ciastem - kopcem kreta.
Babeczki kopiec kreta




Babeczki kopiec kreta - składniki na ciasto:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka

Babeczki kopiec kreta - składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • 2 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Babeczki kopiec kreta - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko zmiksuj. Masa jest gęsta, ale taka ma być. Cienkim strumieniem wlej olej i mleko. Dokładnie zmiksuj. 
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczone muffinki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Obetnij góry muffinek i delikatnie wydrąż środki.
  • Banany pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. 
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki. Wymieszaj.
  • Do każdej muffinki włóż banany, kolejno wyłóż krem z małą górką, wierzch posyp wcześniej pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij. 
  • Babeczki włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

Babeczki kopiec kreta

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger