niedziela, lipca 24, 2022

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Wyśmienite, mocno cynamonowe i maślane, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie dużego ślimaka cynamonowego. Świetnie smakuje i doskonale wygląda!
Drożdżowe ciasto cynamonowe



Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru

Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Drożdżowe ciasto cynamonowe - składniki na nadzienie:

  • 80 g miękkiego masła
  • 3,5 łyżki cukru
  • 3,5 łyżki cynamonu

Drożdżowe ciasto cynamonowe- składniki na lukier: 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki ciepłej śmietanki 30%

Drożdżowe ciasto cynamonowe - przepis: 

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, posyp cynamonem i cukrem. Ciasto pokrój w poprzek na 6 równych pasków.
  • Pierwszy pasek zwiń na kształt ślimaka i ułóż na środku tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugi pasek owiń wokół ślimaka, trzeci pasek owiń wokół ślimaka, itd. Każdym kolejnym paskiem owijaj ślimaka, aż wykorzystasz wszystkie paski i powstanie jeden duży ślimak. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na 15 minut.
  • Ciasto drożdżowe z cynamonem posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger