środa, lipca 27, 2022

Ciasto 7 Days

Pyszne i doskonale prezentujące się ciasto na kakaowym biszkopcie z dodatkiem puszystych rogalików z nadzieniem czekoladowym.
Ciasto 7 Days



Ciasto 7 Days - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Ciasto 7 Days - składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Ciasto 7 Days - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie mini rogalików 7 Days


Ciasto 7 Days - przepis:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu, na kremie ułóż rogaliki. Wyłóż pozostały krem, na wierzchu połóż biszkopt. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto 7 Days

Ciasto 7 Days

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger