wtorek, lipca 12, 2022

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Pyszny i pożywny, a do tego szybki w przygotowaniu makaron z szynką, pieczarkami, koncentratem pomidorowym i śmietanką.
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym


Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g szynki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
  • garść natki pietruszki
  • tarty parmezan

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na suchą patelnię wrzuć drobno pokrojoną szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na  bok.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Na patelnię dodaj szynkę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Duś na średniej mocy palnika do momentu zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Danie podawaj posypane natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger