sobota, kwietnia 22, 2023

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Puszysty, lekki jak puch biszkopt przekładany aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i brzoskwiń z puszki. 
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 ml oleju 

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na krem:

  • 1200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe (proszki budyniowe - 3 x 40 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń (ja dałam nieco więcej, ale 1 puszka w zupełności wystarczy)
  • cukier puder do posypania

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym- przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 950 ml wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Rozmieszane proszki budyniowe wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretki. Energicznie mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszaj do roztopienia. Dodaj odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na pierwszy blat biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger