piątek, kwietnia 07, 2023

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Wyśmienite, kremowe, mocno mleczne ciasto inspirowane wafelkiem Knoppers.
Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers - składniki na ciemny krem:

  • 125 g orzechów laskowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g Nutelli
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka w proszku

Ciasto Knoppers - składniki na jasny krem:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Ciasto Knoppers - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • około 220 g jasnych herbatników

Ciasto Knoppers - przepis:

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj. 
  • Przygotuj ciemny krem. Miękkie masło krótko zmiksuj. Cały czas miksując stopniowo dodawaj krem czekoladowy, przesiane kakao oraz mleko w proszku. Dodaj orzechy, wymieszaj łyżką. 
  • Przygotuj jasny krem. Mleko podgrzewaj z cukrem na niskiej mocy palnika. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok, do lekkiego ostudzenia. 
  • Miękkie masło krótko zmiksuj, następnie stopniowo, łyżka po łyżce, naprzemiennie dodawaj mleko z cukrem i mleko w proszku. Dokładnie zmiksuj. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę gorzką i mleczną ze śmietaną kremówką. 
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Teraz wyłóż ciemny krem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Jasny krem wyłóż na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wylej polewę czekoladową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
  • Co najmniej 30 minut przed podaniem, wyjmij ciasto z lodówki.
Smacznego!
Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

Ciasto Knoppers (bez pieczenia)

1 komentarz:

  1. Super! Przyznam szczerze, że ciasto wygląda zachęcająco! Akurat jutro przychodzą do mnie koleżanki na herbatę, dlatego wypróbuję Twój przepis. Dobrze, że nie trzeba nic piec, więc myślę, że to idealny pomysł na szybki deser.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger