Wyśmienita, lekka, zdrowa i pożywna sałatka składająca się z mixu sałat, awokado, mozzarelli, tuńczyka i zielonych oliwek.
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 garście mixu sałat
- 125 g mozzarelli
- 150 g tuńczyka w oliwie
- 0,5 małej cebuli
- 12 zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1/3 pęczka szczypiorku
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - przepis:
- Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Na duży talerz wyłóż mix sałat. Dopraw solą i pieprzem, ułóż kolejno: kawałki awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę, kawałki tuńczyka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół oliwki.
- Sałatkę skrop oliwą z oliwek, ponownie dopraw solą i pieprzem oraz posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.