wtorek, grudnia 05, 2023

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Obłędnie pyszne i słodkie ciasto składające się z biszkoptu i dwóch, makowo-kokosowych blatów bezowych przełożonych aksamitnych kremem orzechowym. Smakowite i aromatyczne ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi to idealna propozycja wypieku na nadchodzące święta.
Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Składniki na ciasto bezowe nr 1:

  • 3 białka z jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonego, suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto bezowe nr 2:

  • 3 białka z jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonego, suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 53 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 13 g mąki ziemniaczanej
  • 13 ml oleju
  • do nasączenia biszkoptu: 50 ml amaretto + 25 ml wody

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym (proszku)
  • 125 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • dodatkowo: garść orzechów włoskich do dekoracji

Przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezy. UWAGA! Teoretycznie składniki na bezy można ze sobą połączyć i upiec jedno duże ciasto bezowe, a po ostudzeniu przekroić je wzdłuż na pół. Nie polecam jednak tego robić, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i niezwykle trudno się kroi. Dlatego proponuję upieczenie dwóch osobnych bez. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę na bezę równomiernie rozsmaruj w formie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • W taki sam sposób upiecz bezę nr 2. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do kremu dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Z kremu odłóż do osobnej miseczki około 5 łyżek. Pozostały krem podziel na dwie części. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jeden blat bezy, rozsmaruj połowę kremu, przykryj biszkoptem. Nasącz go amaretto wymieszanym z wodą. Wyłóż pozostałą połowę kremu. Przykryj bezą. Odłożone 5 łyżek kremu rozsmaruj na wierzchu bezy. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na minimum 12 godzin. 
Smacznego!
Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

niedziela, grudnia 03, 2023

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Wyśmienite, idealne na święta ciasto składające się z dwóch blatów, aromatycznego, wilgotnego, makowego ciasta przełożonych aksamitnych kremem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki. 

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Składniki na ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g masy makowej z puszki

Składniki na krem jogurtowo - czekoladowy:

  • 150 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto makowe z musem jogurtowo-czekoladowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Jajka ubij z wodą, solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj masę makową z puszki, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj krem jogurtowo-czekoladowy. Do rondelka wlej 100 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany z mascarpone. Energicznie i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj łyżką. 
  • Złóż ciasto. Ciasto makowe przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż 2/3 kremu jogurtowo - czekoladowego. Przykryj drugim blatem makowym. Na ciasto wyłóż pozostały krem. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
Smacznego!
Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

czwartek, listopada 30, 2023

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Przepis na wyśmienite, kruche ciastka z powidłami śliwkowymi krok po kroku. Ciastka są  proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha. 
Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami - składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania ciastek


Kruche ciastka z powidłami - przepis:

  • Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę powideł, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

wtorek, listopada 28, 2023

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Przepis na makaron z kurczakiem w kremowym sosie przygotowanym na bazie suszonych pomidorów, świeżej bazylii, śmietany kremówki i parmezanu. Prosto, szybko i pysznie! 
Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu


Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu - składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle, fettuccine lub pappardelle
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1/4 szklanki liści świeżej bazylii
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól i pieprz

Makaron z kurczakiem kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka, gotuj na dość dużej mocy palnika przez około 15 minut - do całkowitego odparowania wody i lekkiego zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do wysokiego naczynia dodaj połówki suszonych pomidorów, bazylię, wlej bulion i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolity, kremowy sos. 
  • Powstały sos dodaj na patelnię z kurczakiem. Wymieszaj. Dodaj 0,5 szklanki parmezanu, ponownie wymieszaj. 
  • Sos gotuj na dość wysokiej mocy palnika przez około 10-12 minut - do redukcji i  zgęstnienia sosu. 
  • Do ugotowanego makaronu dodaj sos, dokładnie wymieszaj. 
  • Makaron wyłóż na talerze. Posyp pozostałym parmezanem i udekoruj liśćmi bazylii.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

niedziela, listopada 26, 2023

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku, znany również pod nazwą placek po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni polskiej składające się z dużego placka ziemniaczanego, serwowanego z gulaszem wieprzowym, śmietaną i ziołami. To niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, a do tego stosunkowo łatwa w przygotowaniu, choć trzeba przyznać, że dosyć czasochłonna. Poznaj prosty przepis na placek po zbójnicku, który z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom placków ziemniaczanych i gulaszu. Jak zrobić placek ziemniaczany? Jak podawać placek po zbójnicku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi!
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku - składniki na placki ziemniaczane: 

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Placek po węgiersku - składniki na gulasz:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 100 g parzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 2,5 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana 18% + natka pietruszki

Placek po węgiersku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz. 
  • Na patelnię wlej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
  • Przygotuj gulasz. Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 8 minut. Całość przełóż do garnka.
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej. Obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do garnka z warzywami.
  • Do garnka z warzywami i mięsem wlej wino, ustaw wysoką moc palnika i cały czas mieszając, gotuj do momentu odparowania. Całość dopraw słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wlej gorący bulion. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. 
  • W międzyczasie oczyść, osusz i pokrój w plasterki pieczarki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor. 
  • Kiedy mięso będzie już gotowe, do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki. 
  • Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę, cały czas mieszając, chwilę podsmażaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby sos dopraw jeszcze solą, pieprzem czy sosem sojowym. 
  • Na talerz połóż placek ziemniaczany. Na połowę placka wyłóż gorący gulasz. Złóż na pół. Wierzch polej gęstą śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

niedziela, listopada 19, 2023

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Szarlotka z powidłami i budyniową pianką to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek, słodkich powideł i puszystej pianki z budyniu. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Dowiedz się, jak przygotować szarlotkę z powidłami i budyniową pianką krok po kroku.

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na piankę:

  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

Pozostałe składniki:

  • około 1,5 łyżki bułki tartej
  • 150 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę i proszek do pieczenia.  Zrób wgłębienie. Do wgłębienia włóż  pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko posiekaj nożem. 
  • Ponownie zrób wgłębienie. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko posiekaj nożem, by jak najlepiej połączyć składniki, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 2/3 i 1/3. 
  • Mniejszą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większym kawałkiem kruchego ciasto. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj spód przez 18 minut.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij sok z jabłek. Przełóż na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut. Dodaj galaretkę (proszek), mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z jabłkami. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Miksuj do momentu jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodaj proszki budyniowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Na podpieczone kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe. Równomiernie rozsmaruj. Wyłóż lekko ostudzone jabłka, wyrównaj. Wierzch jabłek posyp przesianą przez sitko bułką tartą. Teraz rozsmaruj budyniową piankę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost na budyniową piankę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

środa, listopada 15, 2023

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku czy tosty po francusku to popularna potrawa śniadaniowa, która składa się z kromek chleba maczanych w jajku, a następnie smażonych na maśle. Kanapki w mojej wersji zostały upieczone i wzbogacone o krojone pomidory, czerwoną cebulę i mozzarellę. Polecam!
Kanapki po francusku

Kanapki po francusku - składniki:

  • 3 duże kromki chleba wiejskiego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • świeże liście bazylii

Kanapki po francusku - przepis:

  • W misce ubij jajka i mleko. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kromki chleba wiejskiego połóż na dużym talerzu i zalej masą jajeczną. Lekko dociśnij, przewróć na drugą stronę. Odczekaj 5 minut, by masa jajeczna została wchłonięta przez chleb. 
  • Tak przygotowany chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • Blachę z chlebem wyjmij z piekarnika. Kromki chleba odwróć na drugą stronę. Na wierzch każdej kromki wyłóż krojone pomidory. Posyp oregano i bazylią, następnie ułóż krążki czerwonej cebuli. Na cebuli poukładaj plastry mozzarelli. 
  • Kromki chleba ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz 10 minut.
  • Pozostaw na kilka minut do ostudzenia. Na wierzchu poukładaj liście bazylii.
Smacznego!
Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku


Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger