Lekka, zdrowa i pożywna sałatka z wędzoną makrelą, rukolą, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem sosu na bazie jogurtu greckiego.
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - składniki:
- 3 garście rukoli
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g wędzonej makreli (waga po obraniu ze skóry i ości)
- 15 pomidorków koktajlowych
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - przepis:
- Jajka obierz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe również pokrój na połówki.
- Makrelę podziel na mniejsze kawałki.
- Do miseczki dodaj jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu ułóż rukolę, polej częścią sosu, ułóż makrelę, pomidorki i jajka. Polej pozostałym sosem. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.