czwartek, marca 19, 2020

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką z dodatkiem chrzanu to pyszna propozycja na nadchodzące święta.

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką































Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką - składniki:

  • 4 jajka
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 50 g szynki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki tartego chrzanu
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miseczki dodaj rozgniecione widelcem żółtka, ogórki konserwowe, szynkę, majonez, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj jajka.
Smacznego!
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

środa, marca 18, 2020

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance

Smakowite, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka pieczone w maślance. :)

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance - składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 podudzia (pałki z kurczaka)
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić kurczaka pieczonego w maślance?

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski wlej maślankę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka przełóż do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą w ten sposób, by wszystkie kawałki kurczaka byłą nią dobrze pokryte.
  • Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (na około 12 godzin).
  • Zamarynowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!

Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance

wtorek, marca 17, 2020

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Pyszne, orzeźwiające, niezbyt słodkie ciasto na biszkopcie z masą brzoskwiniowo-bananową, bananami i galaretką brzoskwiniową.

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe





Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto brzoskwiniowe z bananami - składniki na masę:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny 
  • 2/3 szklanki wody

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 4 banany
  • 3 łyżki soku z cytryn


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo-bananowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj masę brzoskwiniowo-bananową. Żelatynę zalej 2/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Brzoskwinię zmiksuj blenderem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę dodaj do zmiksowanych brzoskwiń, krótko zmiksuj. Na końcu cienkim strumieniem wlej żelatynę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż masę brzoskwiniowo-bananową. Na wierzchu masy poukładaj banany. Całość zalej lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

poniedziałek, marca 16, 2020

Schab w sosie ketchupowym

Schab w sosie ketchupowym

Kruche, miękkie mięso z pieczarkami i papryką pieczone w aromatycznym sosie ketchupowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.

Schab w sosie ketchupowym



Schab w sosie ketchupowym - składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie ketchupowym - składniki na sos:

  • 500 g pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić schab w sosie ketchupowym?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż kawałki schabu.
  • Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na rumiano, na patelni po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki i smaż do odparowania płynu. Pieczarki zdejmij z patelni.
  • Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i krótko podsmaż.
  • Do miski wlej ketchup, koncentrat pomidorowy, dodaj musztardę, czosnek suszony, paprykę słodką, pieprz cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mięsa, następnie pieczarki z cebulą i na końcu paprykę. Całość zalej sosem ketchupowym.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60-70 minut.
Smacznego!
Schab w sosie ketchupowym

niedziela, marca 15, 2020

Ciasto brzoskwiniowa delicja

Ciasto brzoskwiniowa delicja

Brzoskwiniowa delicja to pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego przełożonego dwoma kremami budyniowymi: kokosowym i z brzoskwiniami z dodatkiem ciastek typu delicje i galaretki brzoskwiniowej.

Ciasto brzoskwiniowa delicja


Ciasto brzoskwiniowa delicja - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Ciasto delicja z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto brzoskwiniowa delicja - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • około 300 g ciastek typu delicje


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowa delicja?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Krem podziel na dwie równe części.
  • Trzy połówki brzoskwiń i sok odstaw na bok. Resztę brzoskwiń pokrój w kostkę i dodaj do jednej części kremu.
  • Do drugiej części kremu dodaj wiórki kokosowe.
  • Złóż ciasto. Pierwszą część biszkoptu włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż krem z brzoskwiniami i przykryj drugą częścią biszkoptu. Wyłóż krem z wiórkami kokosowymi.
  • Delicje nasącz sokiem z brzoskwiń i ułóż na kremie kokosowym. Odłożone wcześniej trzy połówki brzoskwiń pokrój w kostkę i poukładaj pomiędzy delicjami. Całość zalej tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Ciasto brzoskwiniowa delicja

sobota, marca 14, 2020

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Kolorowa, pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami, marchewką, kukurydzą i natką pietruszki.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami




Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 500 g pieczarek
  • 4 małe marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami?

  • Ugotuj ryż na sypko. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 4 szklanki wody z 4 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 2 szklanki ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć kurczaka i smaż przez około 5 minut. Następnie wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Będzie to trwało około 10 minut.
  • Marchewkę obierz, pokrój w plastry i gotuj przez około 5 minut, by nieco zmiękła.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Na dno wyłóż ryż, następnie kurczaka z pieczarkami, kolejno marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, odsączoną kukurydzę i ser żółty starty na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!


Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

piątek, marca 13, 2020

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

Kapusta pekińska z czerwoną fasolą, cebulką i koperkiem to pomysł na szybką i pyszną surówkę do obiadu.

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą



Surówka z pekinki z czerwoną fasolą - składniki:

  • pół kapusty pekińskiej (około 600 g)
  • 0,5 małej, czerwonej cebuli
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 250 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić surówkę z pekinki z czerwoną fasolą?

  • Kapustę pekińską oczyść i drobno pokrój.
  • Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, cebulę, odsączoną z zalewy fasolę, posiekany koperek, olej, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszaj.
  • Gotową surówkę wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Smacznego!
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger