Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z dwóch warstw: lekkiej pianki śmietankowej i musu brzoskwiniowego. To idealna propozycja na upały. :)
Ciasto z musem brzoskwiniowym - składniki na piankę śmietankową:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 400 g jogurtu greckiego
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
Ciasto z brzoskwiniami - składniki na mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto z musem brzoskwiniowym - pozostałe składniki:
- kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Jak zrobić ciasto z musem brzoskwiniowym?
- Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by napęczniała. Po upływie tego czasu, podgrzej żelatynę, tylko do momentu całkowitego jej rozpuszczenia.
- Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i jogurt.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy śmietankowej i wymieszaj. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy poukładaj biszkopty. Na biszkopty wylej piankę śmietankową i odstaw do lodówki do stężenia.
- Brzoskwinie i 1/2 syropu zmiksuj na gładki mus, zagotuj. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuść dwie galaretki, pozostaw do ostudzenia. Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie tężeć wylej go na śmietankową piankę. Ponownie wstaw do lodówki.
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę wylej na mus brzoskwiniowy.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.