sobota, czerwca 29, 2019

Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Puszyste, aromatyczne bułki ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to idealna propozycja na smakowite śniadanie. :)
Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Bułki z pomidorkami koktajlowymi




Bułki z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 125 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • kilka pomidorków koktajlowych

Jak zrobić bułki z pomidorkami koktajlowymi?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, rozpuszczoną margarynę, sól, szczypiorek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto na bułki przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj z ciasta bułeczki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 25 minut.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdej bułce połóż kilka plasterków pomidorka koktajlowego.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z pomidorkami koktajlowymi


Bułki z pomidorkami koktajlowymi

czwartek, czerwca 27, 2019

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z dwóch warstw: lekkiej pianki śmietankowej i musu brzoskwiniowego. To idealna propozycja na upały. :)
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)


Ciasto z musem brzoskwiniowym - składniki na piankę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Ciasto z brzoskwiniami - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto z musem brzoskwiniowym - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka brzoskwiniowa


Jak zrobić ciasto z musem brzoskwiniowym?

  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by napęczniała. Po upływie tego czasu, podgrzej żelatynę, tylko do momentu całkowitego jej rozpuszczenia.
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i jogurt.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy śmietankowej i wymieszaj. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy poukładaj biszkopty. Na biszkopty wylej piankę śmietankową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Brzoskwinie i 1/2 syropu zmiksuj na gładki mus, zagotuj. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuść dwie galaretki, pozostaw do ostudzenia. Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie tężeć wylej go na śmietankową piankę. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę wylej na mus brzoskwiniowy. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

poniedziałek, czerwca 24, 2019

Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli

Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna pasta z makreli z dodatkiem koncentratu pomidorowego i przesmażonej czerwonej cebulki. :)

Pomidorowa pasta makreli



Pomidorowa pasta z makreli - składniki:

  • 1 duża lub 2 małe makrele (około 400 - 500 g)
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Pomidorowa pasta z makreli - składniki:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż się zeszkli. Pozostaw do ostudzenia.
  • Makrelę obierz ze skóry i ości, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj przesmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pomidorowa pasta makreli


Pomidorowa pasta z makreli

niedziela, czerwca 23, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

Ekspresowa i prosta w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu serowego. To świetny pomysł na sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem



Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem - składniki:

  • 500 g makaronu, np. penne, świderki
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej i masło do smażenia

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i brokułami - składniki na sos:

  • 500 ml mleka
  • 100 g żółtego sera
  • 150 g puszystego serka śmietankowego typu Almette
  • 150 g kwaśnej śmietany 12 %
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułami i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć na rozgrzany olej i krótko obsmaż. 
  • Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez około 3 minuty.
  • Na patelni rozpuść masło i dodaj rozmrożony szpinak. Podgrzewaj do momentu odparowania wody.
  • Przygotuj sos serowy. Do rondelka wlej mleko, dodaj starty na średnich oczkach tarki żółty ser, serek śmietankowy, śmietanę i przyprawy. Sos podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż jego konsystencja stanie się jednolita.
  • Do formy żaroodpornej dodaj makaron, kurczaka, różyczki brokuła i szpinak. Całość zalej sosem serowym i dokładnie wymieszaj. 
  • Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

sobota, czerwca 22, 2019

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Pyszna, lekka sałatka ze szpinakiem, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta z dodatkiem sosu ziołowego i prażonych ziaren. W sam raz na upalne dni! :)
Sałatka ze szpinakiem i serem feta




Sałatka ze szpinakiem i serem feta - składniki:

  • 60 g młodego szpinaku
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 125 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu ziołowego do sałatek
  • garść ulubionych ziaren (u mnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i sezam)

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i serem feta?

  • Szpinak umyj i osusz.
  • Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki.
  • Fetę pokrój w kostkę.
  • Oliwę z oliwek wymieszaj z sosem ziołowym.
  • Ziarna upraż na suchej patelni.
  • Na talerzu rozłóż szpinak, ogórka, pomidorki i fetę, polej oliwę wymieszaną z sosem ziołowym i posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

piątek, czerwca 21, 2019

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Wspaniale pachnące, miękkie, maślane ciasteczka z ciągnącymi się krówkami i jabłkiem. Połączenie słodkich krówek z kwaśnym jabłkiem jest naprawdę bardzo udane. Warto wypróbować. :)
Ciasteczka z jabłkami i krówkami




Ciasteczka z jabłkami i krówkami - składniki:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 jabłka
  • 8 cukierków krówek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić ciasteczka z jabłkami i krówkami?

  • Masło i jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. 
  • Obraną połówkę jabłka i krówki pokrój w drobną kostkę.
  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj jajko, ponownie zmiksuj. 
  • Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
  • Dodaj cynamon oraz pokrojone wcześniej jabłka i krówki. Wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Nabieraj po łyżce masy i formuj kulki. Ułóż je na blasze i lekko spłaszcz.
  • Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciasteczka z jabłkami i krówkami
Inspiracja: kwestiasmaku.pl

czwartek, czerwca 20, 2019

Ciasto straciatella z truskawkami

Ciasto straciatella z truskawkami

Pyszne ciasto warstwowe, składające się z puszystego biszkoptu, dwóch warstw jogurtowych:  z musem truskawkowym i gorzką czekoladą oraz z truskawkami pod galaretką. To idealne ciasto na upalne dni! :)
Ciasto straciatella z truskawkami

Ciasto straciatella z truskawkami



Ciasto straciatella z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Straciatella z truskawkami - składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Ciasto z truskawkami i gorzką czekoladą - składniki na masę straciatella:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ciasto straciatella z truskawkami - składniki na wierzch:

  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa


Biszkopt - przygotowanie:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, następnie dodawaj po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i delikatnie wmieszaj w ciasto. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Pozostaw, by ostudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na pół.

Masa truskawkowa - przygotowanie:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem na mus.
  • Do miski dodaj jogurty i cukier puder. Zmiksuj. Dodaj mus truskawkowy. Ponownie zmiksuj. 
  • Galaretki rozpuść w 1 1/4 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia. 
  • Stężałą galaretkę wlej do masy truskawkowej, wymieszaj.
  • Masę truskawkową wylej na biszkopt. Na masę truskawkową połóż drugą połowę biszkoptu.

Masa straciatella - przygotowanie:

  • Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
  • Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody, wymieszaj, pozostaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  • Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy straciatella i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy jogurtowej, cały czas mieszając zawartość miski. 
  • Masę straciatella wylej na biszkopt.

Wierzch - przygotowanie:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj, przekrój na pół i poukładaj na masie straciatella.
  • Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Stężałą galaretkę wylej na truskawki.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto straciatella z truskawkami


Ciasto straciatella z truskawkami


Ciasto straciatella z truskawkami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger