niedziela, stycznia 20, 2019

Koperty drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Koperty drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Minimum składników, maksimum smaku - tak w prostych słowach można opisać drobiowe roladki ze szpinakiem i pieczarkami. I choć ich przygotowanie może wydawać się pracochłonne i czasochłonne - to tylko pozory. Kotlety ze szpinakiem i pieczarkami są sycące, soczyste, po prostu pyszne. Choć trzeba przyznać, że mają jedną wadę (o ile można to uznać za wadę ;)) - w mig znikają z talerza!

kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Koperty ze szpinakiem i pieczarkami - składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do panierki: jajka, bułka tarta, mąka


Jak zrobić kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami?

  • Na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów wyjmij szpinak z zamrażarki.
  • Oczyść piersi z kurczaka. Każdy filet przekrój wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. Na czas przygotowywania farszu, filety włóż do lodówki.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż około 3 minut.
  • Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania z nich wody.
  • Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez około 5-7 minut.
  • Zawartość patelni przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj ser i wymieszaj. Ser powinien się dobrze rozpuścić w szpinakowym farszu.
  • Odstaw farsz do lekkiego wystudzenia.
  • Na każdym płacie mięsa kładź farsz i składaj na pół, tworząc kopertę.
  • Kotlety panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju, do ładnego zezłocenia.
Smacznego!
koperty z farszem szpinakowo-pieczarkowym

sobota, stycznia 19, 2019

Pszenny chleb na kefirze

Pszenny chleb na kefirze

Domowy, wspaniale pachnący, puszysty w środku i chrupiący z zewnątrz chleb pieczony na drożdżach i kefirze. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste - wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do dużej miski i zagnieciesz ciasto. Skuś się, a na pewno nie pożałujesz!

pszenny chleb na kefirze

kefirowy chleb pszenny

Chleb na kefirze - składniki

  • 800 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 500 ml kefiru
  • 50 g słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić pszenny chleb na kefirze?

  • Na minimum 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia chleba, wyjmij z lodówki kefir - musi osiągnąć temperaturę pokojową.
  • Słonecznik, siemię lniane i sezam umieść w miseczce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut, a następnie dobrze odcedź na sitku. Dzięki temu ziarenka napęcznieją i lepiej zwiążą się z mieszanką chlebową.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i dodaj kolejno rozkruszone w palcach drożdże, kefir i sól. 
  • Ciasto na chleb wyrabiaj przez 10 minut.
  • Wyrobione ciasto przykryj ścierką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie przełóż ciasto do dużej keksówki lub dwóch małych. Formę wysmaruj wcześniej oliwą lub masłem i oprósz mąką.
  • Przełożone do keksówki ciasto znowu odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, wstaw formę z ciastem chlebowym i piecz przez około 45-50 minut.
  • Gotowy chleb dobrze wystudź przed spożyciem - oczywiście, jeśli dasz radę tyle wytrzymać i nie skusisz się na skubnięcie jeszcze ciepłego bochenka ;). 
Smacznego!
chleb pszenny na drożdżach i kefirze

piątek, stycznia 18, 2019

Bananowa krówka

Bananowa krówka

Krówka bananowa to istny raj dla podniebienia! Krem budyniowy, masa kajmakowa, banany, dwie warstwy herbatników, a to wszystko zwieńczone lekkim kremem śmietanowym z mascarpone i podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi - brzmi smakowicie prawda? Krówka budyniowa w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty to przepis na udany dzień. Spróbuj, a nie pożałujesz! Trzeba też podkreślić, że oprócz walorów smakowych, to pyszne ciasto ma jeszcze jedną zaletę - nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnych problemów.

bananowa krówka

krówka bananowa

Składniki na krem budyniowy

  • 800 ml mleka 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (około 10 g)
  • szklanka mąki tortowej
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko

Składniki na krem śmietanowy z mascarpone

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Krówka budyniowa - pozostałe składniki

  • 250 g herbatników
  • 4 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • puszka masy krówkowej (460 g)
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych

Jak zrobić bananową krówkę?

  • W pierwszej kolejności zabierz się za przygotowanie kremu budyniowego. Do 500 ml mleka dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko - składniki dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy miksera.
  • Pozostałe 300 ml mleka przelej do garnka, dodaj cukry, masło lub margarynę i zagotuj. Mleko w garnku co chwilę mieszaj.
  • Kiedy mleko w garnku się zagotuje, powoli, niewielkim strumieniem wlej rozmieszane wcześniej mąki, budyń oraz jajko i szybko mieszając, ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  • Płatki lub słupki migdałowe wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do ich ładnego zarumienienia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno blachy poukładaj herbatniki.
  • Na herbatniki równomiernie rozłóż masę budyniową. Na budyniowy krem, ponownie połóż herbatniki.
  • Na drugiej warstwie herbatników, rozsmaruj masę krówkową. Uprzednio możesz ją przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzać, wówczas z łatwością ją rozsmarujesz.
  • Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Banany poukładaj na masie krówkowej.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Do miski dodaj śmietanę kremówkę, serek mascarpone i całość ubij na sztywny krem. Dorzuć cukier puder i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Śmietanową masę wyłóż na banany.
  • Budyniową krówkę posyp podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.
  • Ciasto krówka budyniowa włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły, a warstwy dobrze stężały. 
Smacznego!
krówka bananowa bez pieczenia


czwartek, stycznia 17, 2019

Zupa brukselkowa

Zupa brukselkowa

To małe i nieco zapomniane warzywo, jakim jest brukselka, stanowi bogactwo wielu cennych witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie masz pomysłu na przemycenie tego warzywa do swojego jadłospisu? Ugotuj smaczną, prostą i tanią zupę brukselkową!

zupa brukselkowa


Zupa ze świeżej brukselki - składniki

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 500 g brukselki
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • świeży koperek
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak ugotować zupę z brukselki?

  • Obierz cebule i drobno je posiekaj.
  • Dokładnie umyj i oczyść brukselki.
  • Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  • Do cebuli dodaj marchewkę i cały czas mieszając, smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj ziemniaki i brukselki. Gotuj przez około 15-20 minut - do miękkości warzyw. 
  • Zahartuj śmietanę, wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy. 
  • Zestaw garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając zupę, wlewaj do niej śmietanę.
  • Do zupy dodaj świeży, pokrojony koperek i przypraw solą oraz pieprzem.

Smacznego!

środa, stycznia 16, 2019

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie to pyszny pomysł na szybki obiad. Jedyne, co trzeba zrobić, to przyrządzić marynatę, włożyć do niej kurczaka i całość wstawić do piekarnika. Prawda, że proste? Warto pokusić się o przygotowanie tego dania, w szczególności, że mięso po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Tak przyrządzony kurczak świetnie smakuje w towarzystwie domowych frytek i surówki.

kurczak pieczony w majonezie i ketchupie


Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie - składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • 12 łyżek pikantnego ketchupu
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, ulubiona przyprawa do kurczaka


Jak zrobić kurczaka w majonezie i ketchupie?

  • Pałki umyj i osusz.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Ketchup wymieszaj z majonezem, czosnkiem i przyprawami.
  • Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą - powinno być nią całkowicie pokryte.
  • Kurczaka wstaw na godzinę do lodówki.
  • Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego lub blachę z piekarnika. Pozostałą marynatą - polej kurczaka.
  • Mięso przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
  • Po tym czasie zdejmij z kurczaka folię i piecz jeszcze przez 20 minut - do ładnego zarumienienia skórki.
Smacznego!

pałki z kurczaka w marynacie majonezowo-ketchupowej

wtorek, stycznia 15, 2019

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Pyszne kotleciki z ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek z dodatkiem bułki tartej i koperku to szybka i tania propozycja na bezmięsny obiad. Gwarantuję, że to pyszne danie wegetariańskie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kotlety z jajek wyśmienicie smakują solo, jednak jeśli chcesz możesz je podać z ulubionym sosem lub ziemniakami i surówką. Są równie pyszne na ciepło, jak i na zimno. 

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne - składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe duże jajko lub 2 małe
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia wegetariańskich kotlecików
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z jajka?

  • Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij przy pomocy widelca.
  • Do ugniecionych jajek dodaj surowe jajko, bułkę tartą, koperek i przyprawy. 
  • Masę wymieszaj, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Z przygotowanej masy uformuj niewielkiej wielkości kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni - do zarumienienia. 
Smacznego!

kotlety z jajek

poniedziałek, stycznia 14, 2019

Zupa brokułowa z dynią

Gęsta, pyszna zupa brokułowa z dynią o pięknym pomarańczowo-zielonym kolorze świetnie rozgrzeje i nasyci każdego. To idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.



Zupa brokułowa z dynią - składniki:

  • 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g dyni
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 800 g ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 100 g śmietany 18 %
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę brokułowo-dyniową?

  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Możesz też użyć dyni mrożonej.
  • Brokuła umyj, odkrój różyczki oraz ładne, zielone łodygi i pokrój je na plasterki. Możesz również użyć mrożonego brokuła.
  • Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę.
  • Dodaj dynię i ziemniaki, podsmażaj przez 3 minuty.
  • Dodaj masło i marchewkę, znowu podsmażaj przez 3 minuty.
  • Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości, około 15-20 minut.
  • Do zupy dodaj brokuła i gotuj przez 5-7 minut, tym razem bez pokrywki.
  • Przypraw zupę solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Do miseczki przełóż śmietanę i serek topiony, i dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy rózgi. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy w celu zahartowania i wymieszaj. Śmietanę z serkiem stopniowo i powoli dodawaj do zupy, cały czas ją mieszając.
Smacznego!


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger