niedziela, maja 19, 2019

Sałatka makaronowa z jajkami i prażonym słonecznikiem

Sałatka makaronowa z jajkami i prażonym słonecznikiem

Makaronowa sałatka z dodatkiem jajek, kukurydzy, ogórków konserwowych i prażonych ziaren słonecznika.
Sałatka makaronowa z jajkami i prażonym słonecznikiem


Sałatka makaronowa z prażonym słonecznikiem - składniki:

  • 350 g makaronu w kształcie małych muszelek
  • 6 dużych jajek
  • 8 ogórków konserwowych
  • 1,5 puszki kukurydzy
  • 150 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • sól, pieprz


Jak zrobić sałatkę z jajkami i prażonym słonecznikiem?

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Ogórki pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy. 
  • Ziarna słonecznika upraż na złoty kolor na suchej patelni. Pozostaw do ostudzenia.
  • Powyższe składniki wrzuć do dużej miski (możesz pozostawić garść pestek słonecznika do posypania wierzchu sałatki), dodaj majonez, musztardę, chrzan, pieprz i sól. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z jajkami i prażonym słonecznikiem

Sałatka makaronowa z jajkami i prażonym słonecznikiem

czwartek, maja 16, 2019

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Proste w przygotowaniu i pyszne pulpety z dodatkiem mozzarelli gotowane w aromatycznym sosie na bazie przecieru pomidorowego i pomidorów krojonych w puszce. 
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym




Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: mąką do obtoczenia pulpetów

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek




Jak zrobić pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym?

  • Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, jajko, dobrze odciśniętą kajzerkę oraz sól, pieprz i suszony czosnek. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj mozzarellę. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
  • Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos. 
  • Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka lub patelni.
  • Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zaprawioną śmietanę. Wymieszaj.
Smacznego!
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

wtorek, maja 14, 2019

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Pyszna, wiosenna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidora, papryki, ogórka, rzodkiewki i kukurydzy oraz pysznym, aromatycznym, ziołowym sosem.
Surówka z kapusty pekińskiej



Surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • 1,5 kg kapusty pekińskiej
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 ogórki 
  • 2 papryki czerwone
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pół puszki kukurydzy


Surówka z kapusty pekińskiej - składniki na sos:

  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz czosnkowy, tymianek, oregano, czosnek suszony


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę umyj, osusz, poszatkuj i przełóż do dużej miski.
  • Pomidory, paprykę, ogórki, rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Warzywa, szczypiorek i kukurydzę dodaj do poszatkowanej kapusty.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą i polej surówkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej

poniedziałek, maja 13, 2019

Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Aromatyczny, mocno pomarańczowy sernik na kruchym cieście z dodatkiem soku i otartej skórki z pomarańczy oraz pyszną polewą pomarańczową, przygotowaną na bazie soku pomarańczowego, budyniu i galaretki.
Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy



Sernik pomarańczowy - składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pomarańczowy sernik - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe (proszek - 2x40 g)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Sernik pomarańczowy - składniki na polewę:

  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe


Jak zrobić kruche ciasto?

  • Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
  • Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
  • Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.

Jak zrobić masę sernikową?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Dodaj budynie. Wymieszaj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając masę, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
  • Dodaj skórę otartą z pomarańczy oraz sok. Wymieszaj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Na podpieczone ciasto wylej masę serową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut.

Jak zrobić polewę pomarańczową?

  • Zagotuj 750 ml soku pomarańczowego.
  • Do pozostałego 250 ml soku pomarańczowego dodaj proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj.
  • Na gotujący się sok wlej rozprowadzone w soku budynie, ponownie zagotuj, cały czas mieszaj budyń, by się nie przypalił.. Do ugotowanego budyniu pomarańczowego dodaj galaretki i wymieszaj. 
  • Budyń pomarańczowy odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie równomiernie rozprowadź na wystudzonym serniku.
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik pomarańczowy


Sernik pomarańczowy

niedziela, maja 12, 2019

Pizza z kurczakiem i brokułami

Pizza z kurczakiem i brokułami

Pyszna, domowa pizza na puszystym cieście z dodatkiem kurczaka, różyczek brokuła i kukurydzy, podana z sosem czosnkowym to pomysł na smakowity obiad lub kolację.
Pizza z kurczakiem i brokułami

Pizza z kurczakiem i brokułami




Pizza z kurczakiem i brokułami - składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Pizza z brokułami - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano

Pizza z brokułami i kurczakiem - pozostałe składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 brokuły
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, słodka papryka, ostra papryka

Pizza z kurczakiem i brokułami - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie



Jak zrobić pizzę z kurczakiem i brokułami?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 3/4 szklanki wody, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże ruszyły.
  • Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę z oliwek, przygotowany rozczyn drożdżowy i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię lub do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier, sól, pieprz, cukier i oregano. Zagotuj sos, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15-20 minut, do momentu zredukowania sosu.
  • Przygotuj dodatki. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, przyprawą do kurczaka i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, wrzuć mięso na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (u mnie o wymiarach 38 x 33 cm). Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto równomiernie posmaruj sosem pomidorowym, następnie połóż przesmażonego kurczaka, różyczki brokuła i kukurydzę.
  • Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, posyp pizzę żółtym serem.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotową pizzę pokrój na kawałki. Podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Pizza z kurczakiem i brokułami

Pizza z kurczakiem i brokułami

sobota, maja 11, 2019

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Pyszne i mocno sycące kule ryżowe z niespodzianką, tj. farszem szpinakowym i kurczakiem.
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu długoziarnistego 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów



Jak zrobić kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem?

  • Filet z kurczaka oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę. Oprócz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmaż na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
  • Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmaż na oleju, dodaj szpinak i całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. 
  • Szpinak zdejmij z kuchenki, dodaj przesmażonego kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Dodaj ryż, smaż kilka minut, aż ziarenka ryżu staną się szkliste.
  • Stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż, wlewaj na patelnię bulion.
  • Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion i stanie się miękki. 
  • Przygotowany ryż pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Do ostygniętego ryżu dodaj sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kule, każdą spłaszczaj, na środku kładź po łyżce farszu szpinakowego z kurczakiem i formuj okrągłe kotlety.
  • Kotlety ryżowe obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

piątek, maja 10, 2019

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Doskonała na obiad lub kolację - tarta z kurczakiem i farszem szpinakowym z dodatkiem twarogu i mozzarelli, pokryta warstwą tartego sera żółtego.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem




Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 100 g sera mozzarella
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do posypania tarty: 100 g sera żółtego

Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem?

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  • Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, zagnieć i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na złoty kolor.
  • Szpinak podgrzej na patelni, by się rozmroził. Dodaj olej oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Formę do tarty o średnicy 26 cm wylep ciastem, ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, by podpiec ciasto.
  • Do miski przełóż przesmażony szpinak, dodaj rozgnieciony widelcem biały ser i dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodaj jajka, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż masę szpinakową oraz mięso. Całość posyp żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
  • Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem


Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger