sobota, sierpnia 31, 2019

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto biszkoptowe z borówkami i galaretką przekładane lekkim kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone. 
Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto z borówkami - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z borówkami - pozostałe składniki:

  • 500 g borówek (250 g do kremu i 250 g na wierzch)
  • 2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych
  • 600 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. 
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwie części. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Dodaj do mascarpone. 
  • Do żelatyny dodaj łyżkę masy śmietanowej. Wymieszaj. Cały czas miksując, wlej żelatynę cienkim strumieniem do masy śmietanowej z mascarpone. Dodaj 250 g borówek. Wymieszaj
  • Obie galaretki zalej wrzątkiem. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Jeden blat biszkoptowy włóż do formy. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wyłóż pozostałą część kremu i ułóż pozostałe 250 g borówek. Ciasto włóż do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wylej na wierzch tężejącą galaretkę. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami


czwartek, sierpnia 29, 2019

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Pyszne ciasteczka budyniowe, będące wynikiem połączenia ciasta kruchego, proszku budyniowego i wiórków kokosowych. Kokosowe ciasteczka budyniowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatek budyniu nadaje im delikatną, piaskową strukturę.

Kokosowe ciasteczka budyniowe



Ciasteczka budyniowo-kokosowe - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Jak zrobić kokosowe ciasteczka budyniowe?

  • Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski. Zagnieć jednolite ciasto.
  • Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki.
  • Ciastka układaj w dość dużych ostępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Źródło przepisu: smaker.pl

wtorek, sierpnia 27, 2019

Kotlety schabowe w musztardzie

Kotlety schabowe w musztardzie

Schab marynowany w cebuli i mleku, posmarowany przed smażeniem musztardą i panierowany w płatkach kukurydzianych to świetny pomysł na kotlety schabowe przyrządzone inaczej niż zwykle. :)


Kotlety schabowe w musztardzie




Kotlety schabowe w musztardzie - składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • około 1 szklanka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony


Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

  • Rozbij plastry schabu.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Plastry schabu przełóż cebulą, umieść w misce, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Mięso osusz, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj łyżeczkę musztardy.
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy blendera lub rozdrobnij tłuczkiem do mięsa.
  • W misce roztrzep jajka.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety schabowe w musztardzie

Kotlety schabowe w musztardzie

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl

sobota, sierpnia 24, 2019

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z niespodzianką w środku, czyli pomidorkami koktajlowymi nadzianymi serem feta, to świetna i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi



Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • około 125 g sera feta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mleko do namoczenia bułki, bułka tarta do obtaczania kotletów, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z pomidorkami?

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Bułkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Pomidorki pokrój na połówki, wyjmij z nich miąższ. W miejsce miąższu powkładaj ser feta. 
  • Na dłoni połóż porcję mięsa, delikatnie ją rozpłaszcz, na jej środek połóż dwie złożone ze sobą połówki pomidorka, następnie dobrze sklej ze sobą brzegi i uformuj kotleciki.
  • Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

środa, sierpnia 21, 2019

Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec

Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kokosowym, makowym i kakaowym, przełożone smakowitą masą budyniową i dżemem jagodowym. Całość wykończona jest galaretką o smaku owoców leśnych. Popapraniec to pyszne ciasto łączące w sobie wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. To idealna propozycja na święta i inne okazje.
Ciasto Popapraniec


Popapraniec - składniki na ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Popapraniec - składniki na krem budyniowy:

  • 900 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 budynie waniliowe (proszek - 3 x 40 g)
  • 350 g masła

Popapraniec - dodatkowe składniki:

  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 700 ml wody
  • 1 słoik dżemu jagodowego


Jak zrobić ciasto Popapraniec?

  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż białka będą sztywne i lśniące.
  • Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wmieszaj ją w masę przy pomocy drewnianej łyżki. 
  • Dodaj olej i aromat waniliowy. Ponownie wymieszaj drewnianą łyżką. 
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej przesiane kakao.
  • Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż dwie łyżki masy z kokosem, obok dwie łyżki masy z kakao, obok masy z kakao - masę z makiem. I tak postępuj do wykończenia wszystkich mas. Na koniec delikatnie przemieszaj masy przy pomocy widelca tak, by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecze przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na dwie części.
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Czas zabrać się za przygotowanie kremu budyniowego. 600 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałych 300 ml rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając masę. Gotuj około 3 minut na niewielkiej mocy palnika, do momentu aż budyń stanie się gęsty. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski dodaj miękkie masło, zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu.
  • Złóż ciasto. Jeden blat ciasta posmaruj połową dżemu, wyłóż krem budyniowy i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie posmaruj dżemem i wylej tężejącą galaretką. 
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec

poniedziałek, sierpnia 19, 2019

Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem

Doskonała na kolację lub lekki obiad sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem, jajkiem, pomidorami i serem feta z dodatkiem sosu czosnkowego. :)
Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem




Sałatka brokułowa z kurczakiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 4 jajka
  • 3 pomidory
  • 250 sera feta
  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 opakowanie sosu czosnkowego (użyłam z firmy Knorr)
  • dodatkowo: ulubiona przyprawa do kurczaka i olej do smażenia


Jak zrobić sałatkę brokułową z kurczakiem?

  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki na około 30 minut. Wrzuć na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor.
  • Jajka ugotuj na twardo
  • Składniki układaj w przezroczystej misce warstwami. Najpierw różyczki brokuła, kolejno pomidory pokrojone w ósemki, ćwiartki jajek, usmażonego kurczaka i fetę pokrojoną w kostkę. 
  • Jogurt wymieszaj z majonezem i sosem czosnkowym. Gotowym sosem polej sałatkę.
Smacznego!
Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem
Sałatka brokułowa z kurczakiem

sobota, sierpnia 17, 2019

Pasta z makreli z kaparami

Pasta z makreli z kaparami

Wyśmienita pasta śniadaniowa z makreli z dodatkiem kaparów, cebuli, czosnku i rzodkiewek.
Pasta z makreli z kaparami


Pasta z makreli z kaparami



Pasta z makreli z kaparami - składniki:

  • 500 g makreli wędzonej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki kaparów
  • 150 g serka ziołowego (typu Almette)
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę z makreli i kaparami?

  • Mięso oddziel od ości i pokrój na drobne kawałki.
  • Cebulę, czosnek i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  • Kapary odsącz z zalewy i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do miski dodaj rybę, cebulę, czosnek, rzodkiewki, kapary, serek, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Pasta z makreli z kaparami

Pasta z makreli z kaparami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger