sobota, września 21, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem mozzarella to pyszny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami






Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 cebule
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek
  • dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.  
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Smaż do momentu odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do farszu dodaj drobno pokrojoną mozzarellę.
  • Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety obsyp solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
  • Filety przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami


Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

piątek, września 20, 2019

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Pełna zdrowych składników, pyszna i pożywna sałatka ze szpinakiem, chrupiącą ciecierzycą, suszonymi pomidorami i serem feta. 
Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą




Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą - składniki:

  • dwie garście szpinaku
  • pół puszki ciecierzycy
  • 8 sztuk pomidorów suszonych w oleju
  • 120 g sera feta
  • 1 łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego (użyłam z firmy Prymat)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek, kurkuma, sól
  • dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia ciecierzycy

Jak zrobić sałatkę z prażoną ciecierzycą i szpinakiem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Odsączoną ciecierzycę dokładnie wymieszaj z przyprawami: słodką i ostrą papryką, suszonym czosnkiem, kurkumą i solą. Wrzuć na patelnię i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co pewien czas potrząśnij patelnią. Pozostaw ciecierzycę do lekkiego ostudzenia. 
  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a fetę w kostkę. 
  • Sos sałatkowy wymieszaj z wodą i oliwą z oliwek.
  • Na talerz wyłóż szpinak, pomidory, fetę i ciecierzycę. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem. 
Smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

środa, września 18, 2019

Karkówka w sosie grzybowym

Karkówka w sosie grzybowym

Soczysta, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka duszona w aromatycznym sosie śmietanowo-grzybowym to pyszna propozycja na obiad. 


Karkówka w sosie grzybowym





Karkówka w sosie grzybowym - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie grzybowym?

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry karkówki.
  • Na patelnię po smażeniu karkówki wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj namoczone i odciśnięte z wody grzyby. Dodaj szklankę wody pozostałą po moczeniu grzybów oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość duś do miękkości mięsa.
  • Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, zagotuj i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Smacznego!
Karkówka w sosie grzybowym


Karkówka w sosie grzybowym

wtorek, września 17, 2019

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Wilgotne i aromatyczne ciasto wspaniale pachnące cytryną i pomarańczą, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze jest banalnie proste w przygotowaniu.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe



Ciasto cytrynowo-pomarańczowe - składniki:

  • 250 g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto cytrynowo-pomarańczowe?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
  • Dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.
  • Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. 
  • Ciasto wyłóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  • Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je polukrować.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe


Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

poniedziałek, września 16, 2019

Kremowa pasta z makreli

Kremowa pasta z makreli

Kremowa, delikatna w smaku pasta z wędzonej makreli z dodatkiem serka śmietankowego, jogurtu naturalnego i szczypiorku. Doskonała na śniadanie. :)
Kremowa pasta z makreli


Pasta z makreli - składniki:

  • 400 g makreli wędzonej
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam serek Twój Smak z Piątnicy)
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić kremową pastę z makreli?

  • Makrelę pozbaw skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.
  • Dodaj serek śmietankowy i jogurt naturalny. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  • Dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Kremowa pasta z makreli

Kremowa pasta z makreli

niedziela, września 15, 2019

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Wyśmienite kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i owsianych, orzechach włoskich i laskowych oraz pestkach słonecznika i sezamie. Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach to pyszna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w bułce tartej. Polecam! :)
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach




Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w płatkach i orzechach?

  • Filety umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
  • Płatki kukurydziane, pestki słonecznika i orzechy wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij lub wsyp do foliowej torebki i rozbij tłuczkiem.
  • Rozdrobnione płatki kukurydziane, słonecznik i orzechy dodaj do płatków owsianych i sezamu. Wymieszaj. 
  • W misce rozkłóć jajko.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, następnie w panierce z płatków i orzeszków. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach


Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl

sobota, września 14, 2019

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Pożywna sałatka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem awokado, papryki i pomidorków koktajlowych, której smak doskonale uzupełnia jajko sadzone.
Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem - składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • dwie garście mixu sałat
  • 0,5 awokado
  • 0,5 papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • garść ulubionych ziaren do posypania (u mnie pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane i sezam)
  • dodatkowo: 0,5 łyżki masła

Jak zrobić sałatkę z jajkiem sadzonym?

  • Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę, a pomidorki pokrój na ćwiartki.
  • Kaszę wymieszaj z mixem sałat, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na talerz.
  • Przygotuj jajko sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Na patelnię wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund.
  • Jajko sadzone połóż na wierzchu sałatki.
  • Sałatkę posyp podprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Smacznego!
Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger