sobota, października 05, 2019

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

Wyśmienita sałatka z panierowanym kurczakiem, mozzarellą, sałatą lodową, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi podana z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą




Sałatka z kurczaka i mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 200 g mozzarelli
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 długi ogórek
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą - składniki na sos czosnkowy:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i mozzarellą?

  • Mozzarellę pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Odstaw na około 15 minut. 
  • Filety oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Mięso smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, ogórka pokrój w kostkę, a pomidorki na połówki.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Do miski dodaj sałatę, mozzarellę, pokrojonego kurczaka, ogórki, pomidorki i szczypiorek.
  • Sałatkę podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą


Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

piątek, października 04, 2019

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Jesienne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami, pyszne i wilgotne ciasto dyniowe z aromatyczną, orzechową kruszonką.
Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową




Ciasto dyniowe - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 75 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechową kruszonką?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier. Wymieszaj.
  • Dodaj puree z dyni, olej, miód, jogurt naturalny i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło rozetrzyj w palcach z cukrem, mąką i cynamonem. Dodaj posiekane orzechy i połącz ze sobą wszystkie składniki. 
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do formy wlej ciasto. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
  • Keksówkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

czwartek, października 03, 2019

Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

Delikatne pulpety drobiowo-ryżowe z dynią w pysznym, aromatycznym sosie dyniowym to świetny pomysł na smakowite, jesienne danie obiadowe. :)
Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym





Pulpety w sosie dyniowym - składniki na pulpety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 250 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia

Pulpety w sosie dyniowym - składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
  • 200 g śmietany 18 %
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pulpety w sosie dyniowym?

  • Pierś z kurczaka, obraną cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj ugotowany ryż, startą dynię, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  • Wyrób mięso. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. 
  • W garnku zagotuj wodę (około 2 litry) z liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  • Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3 minuty. Dodaj startą dynię. Smaż na niewielkim ogniu około 5 minut. Podlej bulionem i duś około 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz. Sos zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę, wymieszaj. Pulpety włóż do sosu. 
Smacznego!
Pulpety drobiowo-ryżowe w sosie dyniowym

środa, października 02, 2019

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Kremowy sernik na kakaowym spodzie, z dodatkiem masy kajmakowej, wykończony warstwą śmietanową i gorzką czekoladą. 
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy




Sernik kajmakowy - składniki na kakaowy spód:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

Sernik kajmakowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1,5 opakowania proszku budyniowego (60 g)

Sernik kajmakowy - składniki na warstwę śmietanową

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić sernik kajmakowy?

  • Przygotowanie sernika rozpocznij od przyrządzenia spodu. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodaj cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć ciasto. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wylep spód tortownicy. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem, pojedynczo dodawaj żółtka cały czas miksując. Dodaj partiami ser. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Dodaj masę kajmakową. Krótko zmiksuj. Dodaj proszek budyniowy. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w gotową masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Dodaj żelatynę do ubitej śmietanki, cały czas miksując. 
  • Ubitą śmietaną wyłóż na upieczony i ostudzony sernik. Na wierzch zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki. 
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.  
Smacznego!
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy


wtorek, października 01, 2019

Placki dyniowe

Placki dyniowe

Puszyste placki z dodatkiem puree z dyni to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Placki dyniowe



Placki dyniowe - składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki puree z dyni

Jak zrobić placki dyniowe?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Wymieszaj. 
  • Dodaj jajka, mleko oraz puree z dyni. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki dyniowe

Placki dyniowe

poniedziałek, września 30, 2019

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Pełna zdrowych składników, pyszna i syta sałatka ryżowa z kurczakiem, dwoma rodzajami ogórków oraz koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem.
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem





Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 długi ogórek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka

Jak zrobić sałatkę ryżową z kurczakiem i ogórkiem?

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem suszonym i ulubioną przyprawą do kurczaka. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Posiekaj koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. 
  • Do miski wrzuć wszystkie powyższe składniki, dodaj majonez i jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i ogórkiem

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

niedziela, września 29, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Doskonała na obiad lub kolację zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami. :)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami



Zapiekanka makaronowa z brokułami - składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 330 ml śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony


Jak zrobić zapiekankę z suszonymi pomidorami i brokułami?

  • Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka i suszony czosnek. Smaż około 7 minut. Dodaj suszone pomidory i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron, brokuły i sos z patelni. Wymieszaj. Posyp żółtym serem, startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger